Enflasyonlar Haftası
Geçtiğimiz hafta delta varyantının ülkelerin yeni kapanma önlemleri alarak ekonomik aktivitede yavaşlamaya sebebiyet vereceği endişeleri eşliğinde hisse senedi piyasalarında yükselişlerin bir miktar duraksadığını gördük. Bu noktada en dikkat çekici fiyatlamalar ABD 10 yıllık tahvil tarafında gerçekleşti. Bu sayede 10 yıllıkların %1.25 seviyelerinin aşağısını test ettiğini takip ettik. Buna paralel olarak Dolar endeksinde de güçlü görünümün oluşması riskten korunma algısı ile piyasanın ABD varlıklarına yönelim eğiliminde olduğu izlenimi uyandırdı. Yeni haftada da delta varyantı yayılım hızı ve ülkelerin ne tür önlemler alacağına yönelik gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Örneğin Almanya, İspanya’yı riskli ülke olarak belirlerken Hollanda da kapanma kararı aldı. Bu gelişmelerin özellikle Avrupa tarafında risk iştahını düşürdüğünü takip ediyoruz. İçinde bulunduğumuz haftada önem derecesi yüksek gelişmeler bulunuyor. Bu noktada iki önemli gelişmeyi ön plana çıkartmak istiyoruz: İlk olarak ABD’de açıklanacak olan Haziran TÜFE verisi küresel piyasaların takibinde olan en önemli gelişme. Datanın Mayıs ayında %5 yükseliş kaydederek 13 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını görmüştük. Haziran verisine yönelik beklenti %4.9 şeklinde. Bunun yanında çekirdek enflasyon tarafında beklentiler %3.8’den %4’e yükseleceği yönünde bulunuyor. Hatırlanacak olursa; geçtiğimiz hafta 15-16 Haziran FOMC toplantısının tutanakları yayınlanmış ve üyelerin çoğu enflasyonda ki yükselişin kalıcı olmayacağı yorumunu paylaşmıştı. Dolayısıyla Haziran TÜFE verisi Mayıs ayına kıyasla yıllık olarak daha düşük bir oranda gerçekleşirse piyasa FED’in bu yorumuna daha sıkı sarılarak pozitif tepkide bulunabilir. Diğer önemli gelişme de TCMB toplantısı olacak. %19 olan politika faizinde değişiklik beklenmiyor. Yalnız %43’e yaklaşan ÜFE VE %17.50 seviyesini aşan TÜFE’yi dikkate aldığımızda karar metninde ne gibi bir değişiklik olacağını yakından izleyeceğiz.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Asya piyasaları, Cuma günü ABD piyasalarından gelen pozitif etki ve Çin Merkez Bankası'nın likidite adımının ardından yeni haftaya yükselişle başladı. Japonya ve Hong Kong hisseleri yükseliş kaydetti. Avustralya'nın en büyük şehri Sydney'de vakaların yeniden yükselişe geçmesine rağmen piyasalarda yükseliş kaydedildi. Asya'daki yükselişe Çin hisseleri öncülük etti. ChiNext endeksi yüzde 4,3 yükselişle Haziran 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi kaydetti.
Asya piyasalarında Çin'in zorunlu karşılık adımının olumlu etkileri izlendi. Çin ekonomiyi, desteklemek için banka zorunlu karşılık oranında indirim yaptı. Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranını yüzde 0,5 puan düşürdü. Çin Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada değişikliğin 15 Temmuz’dan itibaren geçerli olacağı belirtildi. Zorunlu karşılık değişikliği ile 1 trilyon yuan likidite piyasaya verilecek. PBOC değişikliğin makroihtiyati politika duruşunda değişim anlamına gelmediğini, piyasayı likiditeye boğmayacaklarını açıkladı.
ABD Ticaret Bakanlığı, ABD'nin çıkarlarına aykırı faaliyetlerde bulunma veya bu faaliyetlere karışma riski bulunduğu gerekçesiyle Çin, Rusya ve İran ile bağlantılı olduğu iddia edilen 34 şirketin kara listeye alındığını duyurdu.
G-20 maliye bakanları, çok uluslu şirketlere daha adil bir vergi dağıtımı sağlamayı hedefleyen ve şirketlerin vergi cennetlerine kaçmalarını önleyecek reformlar konusunda anlaştı.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, daha fazla ülkelere büyük, aşırı karlı çok uluslu şirketleri vergilendirme imkanı veren mekanizmanın gelecek yılın baharından önce hazır olmayabileceğini söyledi.
Çin Siberalan İdaresi, kullanıcı sayısı 1 milyondan fazla olan teknoloji şirketlerin denizaşırı piyasalarda halka arzdan önce bir güvenlik gözden geçirmesine girmelerine karar verildiğini bildirdi.
Fed Başkan Yardımcısı ve Finansal İstikrar Kurulu Başkanı Randal Quarles, küresel finansal regülatörlerin iklimle ilişkili finansal riskleri düzeltmek için çabalarını birleştirmeleri gerektiğini söyledi.
Çin Merkez Bankası Para Politikası Komitesi üyesi Wang Yiming, Çin MB'nin geçtiğimiz hafta aldığı ve 15 Temmuz'da yürürlüğü girecek olan zorunlu karşılık oranı indiriminin para politikasında bir değişiklik anlamına gelmediğini söyledi.
Ocak-haziran döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre 639 bin 661 adet, otomobil üretimi yüzde 15 artarak 416 bin 21 adete ulaştı.
ECB Başkanı Christine Lagarde 22 Temmuz toplantısında ECB'nin para politikasına ilişkin önemli kararlar alınacağını söyledi.
AC Asia ex, Japan % 0,73 alıcılı
S&P 500 % -0,18 satıcılı
Euro Stoxx 50 % 0,01 alıcı
Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı