Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan:Terörsüz Türkiye İçin Tüm Araçlar Kullanılacak
Erdoğan:Terörsüz Türkiye İçin Tüm Araçlar Kullanılacak
MİT'ten Gara'da Nokta Operasyon
MİT'ten Gara'da Nokta Operasyon
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
10 Mayıs 2019 Cuma - 14:15

Engellilerin 3 temel sorunu

AKTİFGÖR Başkanı Şerafettin Hasanoğlu, engelli vatandaşların günlük yaşamda karşılaştıkları sorunları üç başlıkta toparladı: ERİŞEBİLİRLİK, TOPLU TAŞIMA, EĞİTİM.

Engellilerin 3 temel sorunu

Bugün, Engelliler Haftası’nın ilk günü. Hürriyet Ankara engelli vatandaşlara, “En büyük sorunlarınız neler” diye sordu. Günlük yaşamda karşılaştıkları sorunları üç başlıkta toplayan Aktif Görme Engelliler Derneği (AKTİFGÖR) Başkanı Şerafettin Hasanoğlu, “Erişebilirlik, toplu taşıma ve eğitim” dedi. Hasanoğlu, şunları söyledi:

“En büyük mücadele alanımız erişebilirlik. Erişebilirliğin içinde fiziksel erişebilirlik geliyor. Yani bu, kamusal alanların engellilere uygun olması ve erişebilirlik sorununun kalkması demek. Kamu hizmeti veren tüm binalar, bankalar, belediyeler, kamu kurumları ve diğer hizmet binaları, kaldırımlar, yollar, metrolar, kavşaklar, ışıklar, park ve bahçeler. Kısacası her yer. Ama maalesef sorunlarımız, önceki yıllarda olduğu gibi devam ediyor. Ankara’da yaya alt ve üst geçitlerinin çoğunluğunda asansör yok. Olanlar da çalışmıyor. 

SARI PLASTİK YERİNE PARKE ŞERİT

Bir de sarı şerit problemimiz var tabi. Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2012’de yasa gereği erişebilirlikle ilgili ceza almamak ve çalışmalarını yetiştirebilmek için kaldırımlara plastikten sarı şeritler yapıştırdı. Ancak bunlar Ankara’nın iklimi nedeniyle kışın soğuk ve kardan, yazları da sıcaktan deforme oldular. Yani bize uygun değiller. Yakın zamanda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi’ne bu şeritleri kaldırması yönünde görüş bildirdi. Belediye de buna uyarak şimdi bu şeritleri kaldırıyor ve engellilerin yaşamını zorlaştırmayacak, daha düzgün şekilde parke taştan şeritler döşüyor.

 

OTOBÜSLER ENGELLİLERE UYGUN DEĞİL

 

Diğer bir sorunumuz da toplu taşıma. Arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız tespitlere göre, istisnalar olabilir elbette ama özel halk otobüslerinin neredeyse yüzde 100’ünün, EGO otobüslerinin de yüzde 40’ının engelli standartlarına uygunluğu sağlanmış değil. Yoğun bir durakta dört saat bekledik. Bu süre içinde yaklaşık 60 özel halk otobüsü geçti ancak hiçbiri tekerlekli sandalyeli vatandaşı otobüse almadı. ‘Mekanizmalarımız çalışmıyor’, ‘Otobüste yoğunluk var, bunu nereye alacağız’ diyorlar. Halbuki yasaya göre 2018 Temmuz itibarıyla bu araçların engellilere uygunluğunun sağlanması ya da trafikten men edilmesi gerekiyordu.

 

OKUR-YAZARLIK ORANI YÜZDE 8

 

Gelişmiş ülkelerde merkezi yönetim ya da yerel yönetimler, engelli vatandaşlara bir cihaz dağıtıyor. Görme engelliler, bu cihaz sayesinde navigasyon ile gidecekleri yere ulaşıyor. Tabi burada eğitim ile yazılım ve bilişim teknolojisi seviyesi önemli. Bu ülkelerde engellilerin okur-yazarlık oranı yüzde 60 seviyesinde. Bizde ise bu oran, yüzde 8’i bulmuyor. Hatta üniversite mezunu engellilerin oranı yüzde 2 civarında. Bunun için öncelikle eğitime ağırlık verilmeli. Engelliler periyodik eğitimlere tabi tutulmalı. Günlük yaşamda nelerle karşılaşabileceği, teknolojik altyapıyı kullanması gerektiği, yeteneklerini kullanabilmesi konularında eğitim verilmeli. Yani bu konuda bir çalışma yapılmalı.”

 
Çankaya’da kardeşlik sofrası
 
Okurların gözünden Ankara sokakları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çankaya’da kardeşlik sofrası
Çankaya Belediyesi’nce 3 bölgede kurulan iftar çadırları, Ramazan ayının ...
Motosikletli kuryeler: Trafikte bizi de fark edin
Konya Yolu’nda bir kamyonet sürücüsünün, tartıştığı motosikletli kuryeye ...
Servis başkandan
Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, Ramazan ayının ilk iftarında ...
 
Paylaşma duygusu ön plana çıkıyor
Mamak’ta ilk iftar sofrası, Şahintepe Mahalle sakinleri için kuruldu.
Çankaya’da kardeşlik sofrası
Çankaya Belediyesi’nce 3 bölgede kurulan iftar çadırları, Ramazan ayının ...
Başkentliler iftarda çadırda buluştu
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 9 ayrı noktada kurduğu iftar çadırlarına ...
 
Bahara kardeşe merhaba
Çankaya Belediyesi ve İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği ...
Camiler ilk teravih namazı için doldu
Başkent’te, huzur ve bereket ayı ramazanın ilk teravih namazı kılındı.
Türkçe konuşan girişimciler buluştu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 21'incisini bu yıl düzenlediği ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri