Powell konuşmasından öne çıkan olgular;
· Tedarik zinciri sorunlarının yılsonuna kadar tamamen çözülmesini beklemiyorum, ancak ilerleme bekliyorum.
· Gördüğümüz yüksek enflasyonun uzun vadeli olma riski var, daha da yükselme riski var. Para politikamız için olası tüm sonuçları ele alacak bir konumda olmalıyız.
· Fiyat istikrarına ve maksimum istihdam hedeflerine yönelik risklerle başa çıkmak için para politikasının "çevik" olması gerekiyor.
· Enflasyonu %2'nin altına çekmeye çalışmıyoruz, enflasyon beklentilerinin %2'de sabitlenmesini istiyoruz.
· Bu yıl büyümenin potansiyelin çok üzerinde olması bekleniyor.
· İşgücü piyasasına yönelik önemli bir tehdit, yüksek enflasyondur. Yüksek enflasyon, büyük ücret artışlarının faydalarını da ortadan kaldırıyor.
· Getiri eğrisinin eğimini izliyoruz ama kontrol etmiyoruz.
· Ekonomi bu sefer 2015’teki son sıkılaşma döngüsünden oldukça farklı.
· Mart ayında faiz oranlarını artırma niyetindeyiz.
Powell’ın açıklamaları beklenenden biraz daha şahin ve Mart ayında faiz artırma yönündeki isteği ortaya koyarken, aynı zamanda Fed’in beklenenden daha sık ve hızlı faiz artırımlarına gitmesi yönünde de kapıyı açık bırakıyor. Fed’in politika metni “verilere bağımlılık” olgusunu öne çıkartan dengeli bir yapıdayken, Powell’ın açıklamalarında Fed’in kontrolü ele alma yönündeki proaktifliği olgusu ön planda. Bu nedenle, yıl içerisinde Fed’in 4 faiz artırımının da ötesine gidebileceğine yönelik, yeni bir anlayışa doğru kayma eğilimi gözlemliyoruz. Yılsonuna kadar bu koşullarda Fed, beş defa faiz artırmış olabilir. Ancak mart ayındaki hareket 50 baz puan olursa, faiz artışlarının sayısı değil oranlardaki oynama ön planda ele alınacaktır.
Enflasyonun ve ekonomik ilerlemenin yapısallığı 2015 model tapering olgusuna göre daha farklılıklar gösterdiğinden Fed’in, eskiye göre daha hızlı hareket edeceği açıktı. Sadece temel dengede, bu dinamiklere göre beklenenden biraz daha hızlı hareket etme sinyali vermiş oldular. Fed, duruma bakarken yeterli derecede güçlü bir işgücü piyasası görüyor ve enflasyonun buna zarar vermesini istemiyor. Enflasyonla başa çıkarken de, özellikle ücret artışlarını aşındırıcı etkilerini indirgeme, hane halkları ekonomik durumunu korumak gibi olguları öne çıkartıyorlar. Aşırı sıkılaşma döngüsünün risklerinden de kaçınmak durumundalar, ancak görünen o ki özel tüketim ve konut piyasası üzerinden işleyen enflasyonun kontrolünde ve beklentilerin istikrar kazanmasında faiz artış patikası kullanılacak.
Fed, 16 Mart’ta faiz artışı gerçekleştirecek. 15 Haziran’da da bilanço küçültmesine yönelik ilk adımlar, faiz artışının yanına takviye kuvvet olarak eklenecek. Bilanço azaltım turlarında, beklentimiz itfalar yoluyla öngörülebilir ve doğal kesintilere ek olarak mortgage tahvillerinin ilk etapta azaltılması. Fed, uzun vadeli tahvillerdeki hareketinde 2 ve 10 yıllık spreadini gözlemleyecektir.
Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı