Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
24 Haziran 2022 Cuma - 12:34

Fed şahinleşmesinde artan ekonomik risk etkisi

Fed’in 14-15 Haziran toplantısında almış olduğu 75 bps’lik faiz artırım kararının piyasa aktörleri tarafından değerlendirilme aşaması devam ederken, geleceğe yönelik politika yaklaşımı konusunda net bir mesaj alınması çerçevesinde halen iletişim yönlendirmesi takip edilmektedir.

Fed şahinleşmesinde artan ekonomik risk etkisi

Fed kararları ve faiz bandı… Fed’in 14-15 Haziran toplantısında almış olduğu 75 bps’lik faiz artırım kararının piyasa aktörleri tarafından değerlendirilme aşaması devam ederken, geleceğe yönelik politika yaklaşımı konusunda net bir mesaj alınması çerçevesinde halen iletişim yönlendirmesi takip edilmektedir. Federal fonlama faiz aralığı 1994 yılından bu yana ilk kez 75 baz puan artırılırken, böylece yeni fonlama bandı %1,50 - %1,75 olarak belirlenmiş oldu. Bu faiz kararı yine de oybirliğiyle alınmış değil, üyelerden birinin 50 bps bandında devam şeklinde görüş bildirdiği bir toplantı kararı. Powell’ın Kongre sunumlarından öne çıkan detaylar da, ekonomi karar alıcılarının resesyonu da olasılık olarak gördüklerini göstermesi açısından önemli. Mevcut doğrultuda ABD 10 yıllıkları %3,06 seviyelerine gerilemiş durumda.  

 

Ana ekonomik parametrelere yönelik beklenti kanalı… Fed büyüme ve enflasyon konusundaki öngörülerini Mart ayı toplantısına göre önemli ölçüde değiştirmek zorunda kaldı. Bu da görüntünün 3 ay öncesi kadar iyimser olmamasından kaynaklanmaktadır. Büyüme konusunda önceki yönlendirme ekonomik aktivitenin genel olarak ağırlıklı bir toparlanma halinde olduğu yönündeydi. Şimdi ise daha düşük bir büyüme patikası öngörüsü var. Enflasyonda %2 hedefinin sağlanması konusunda da, mevcut projeksiyonların revizyon derecesi itibariyle halen çok yol kat edilmesi gerekliliği anlaşılıyor. İç talep yüksek seyrini sürdürürken, bunun mevcut sıkılaşma, ekonomik yavaşlama ve enflasyon etkilerinin dolayı aşağı gelmesi çok olası. İstihdam piyasası ise sıkı ve güçlü görüntüsünü verilerin rotaya koyduğu şekilde devam ettirirken, ilerleyen dönem Fed’in işsizlik oranında belli bir miktar artışa yönelik tolerans bandı oluşturduğunu gösteriyor.

 

 

 

Faiz iletişimi… Fed’in son faiz hamlesinin birkaç günde değişen bir piyasa beklentisini takip etmiş olması, alışılageldik bir ileriye dönük rehberliğin takip edilmemiş olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla, Fed’in faiz hamleleri konusunda ileriye dönük taahhüt bantlarının %100 oranında bir referans teşkil etmediği ve önemli olanın vadeli fiyatlamaların doğrultusu olduğu ortaya çıkmaktadır. Fed, 27 Temmuz toplantısında faiz artırımını muhtemelen 75 bps bandında gerçekleştirmeye devam edecek. En son 2000’de uygulanmış olan 50 bps faiz artırım eşiğinin çok kısa sürede en son 1994’te uygulanan 75 bps faiz artırımı bandına doğru çıkarılmış olması dikkat çekici bir detay ve Merkez Bankası’nın proaktifleşme konusunda daha şahin bir tavır sergilediğini ortaya koyuyor. Fed, fonlama oranı üst bandını Temmuz itibariyle muhtemelen %2,5 bandına, yılsonu itibariyle de %3,5 bandına getirmiş olacak.  

 

Sonuç? Federal fonlama faiz aralığındaki daha sıkı görüntü, yüksek enflasyon karşısında hızlı bir tepki mekanizması oluşturması itibariyle Merkez bankası tarafından tercih edilen politika planıdır. 27 Temmuz toplantısında da en az Haziran’da uygulanmış olan kadar bir faiz artırımı adımı olasılığı oldukça yüksek. Yüksek faiz oranlarının talebi baskılaması, daha değerli doların ise ithalat maliyetlerini düşürücü etkisi Merkez bankasının ilk etaptaki planlamasında enflasyonla mücadelede güvenilen olgular. Faiz bantları konusunda yakın ayların hareket eşiklerinde +50bp veya +75bp olasılıklarına kapı açık bırakılmış durumda. Faizlerdeki hareket alanını ise, ekonominin mevcut güçlü pozisyonuyla faiz artışlarını taşıyabileceği düşüncesi oluşturuyor.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Türkiye: TCMB net rezervleri 7,4 milyar dolara geriledi
 
Gözleri tehdit eden 7 hatalı alışkanlık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye: TCMB net rezervleri 7,4 milyar dolara geriledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
Asya borsaları Powell sonrası ‘kararsız’ seyretti
Fed Başkanı Powell’ın dün resesyon riskini vurgulayan konuşması ardından ...
Piyasalarda bugün
TCMB Başkanı Kavcıoğlu yarın ihracatçılarla toplantı gerçekleştirecek.
 
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda negatif ağırlıklı karışık seyir görüldü. Avrupa ...
Global sıkılaşma etkileri ve resesyon endişeleri
Salı günü yeniden işlem görmeye başlayan ABD finans piyasalarında, risk ...
Piyasa gelişmeleri
Bugün içeride Tüketici Güven Endeksi rakamı açıklanacak. Saat 16:30’da ...
 
Küresel piyasalarda yüksek volatilite sürüyor
ABD’de ikinci el konut satışları mayısta aylık bazda %3,4 azalışla 5,41mn’a ...
Piyasa fiyatlandırmasında risk algısı
Fed'in 75 baz puanlık artış ve enflasyonla mücadelenin öncelikli olduğu ...
Piyasalarda bugün
Dünya gündeminde ABD’de resesyona yönelik yorumlar takip edilmeye devam ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri