Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 17 Haziran haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 64 milyon dolar azaldı. Bir önceki haftaya göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 720 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 656 milyon dolar arttı.
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçen hafta 627 milyon dolar azalarak 212,7 milyar dolara geriledi. BDDK verilerine göre aynı haftada kur korumalı mevduat 992 milyar TL'ye yükseldi. Geçen hafta bu enstrümanda 962,8 milyar TL birikmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervleri ise geçen hafta azaldı. TCMB verilerine göre 17 Haziran haftasında brüt rezerv 101 milyar dolara geriledi. Brüt rezervler önceki hafta 102,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Net rezervler ise 8,2 milyar dolardan 7,4 milyar dolara çekildi. Swaplar hariç net rezerv de geçen hafta eksi 53,8 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu veri eksi 54 milyar dolardı.
Yabancı yatırımcıların menkul kıymet istatistiklerine bakıldığında ise çıkışın devam ettiği görüldü. Yabancılar geçen hafta 193 milyon dolar hisse senedi ve 145 milyon dolar tahvil sattı. Son dokuz haftadaki çıkışların çoğu Garanti Bankası gönüllü çağrısından kaynaklansa da, yabancıların BİST'ten güçlü bir şekilde ayrılmaya devam ettiğine işaret ediyor. Küresel riskten kaçış devam ederken, TL varlıklardan yurt dışı çıkışının devam etmesi beklenmektedir. Yabancı payının çok düşük olması nedeniyle BİST'te bir yabancı çıkışı olsa da endeks üzerindeki etkisi kısmen sınırlı kalmaktadır.
TCMB politika faizini %14'te sabit tuttu. Merkez Bankası'nın faiz kararından sonra da lira ay ortasından itibaren girdiği dar bantta hareket etmeye devam ediyor. Dolar ise, küresel piyasalarda yükselişini sürdürmektedir. USDTRY'nin 1 aylık ima edilen oynaklığı, kurdaki sakinleşmeyle Mayıs ortasından bu yana en düşük seviyesine geriledi. 5 yıllık CDS 805'te. ABD 10 yıllık Hazine faizi %3,1'in altına düştü.
Mevcut seviyede dolarizasyon, rezerv kümülasyonu ve finansal istikrar odaklı KKM ürünündeki trendleri takip etmeye devam edeceğiz. Ayrıca bir DTH ve TL hesabı kırılımı yayınlanmamakla beraber, bu ayrımın Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamaları doğrultusunda %55 DTH’dan TL’ye çevrim, %45 direkt TL hesabı açılışı şeklinde olduğunu değerlendiriyoruz. Öte yandan, yerel varlıklara yatırım yapmak için swap yoluyla yabancı yatırımcıları finanse etme çabalarının sonuna yaklaşılıyor. Finansal dolarizasyon oranı 17 Haziran haftası itibariyle %56,32 seviyesindedir, bir önceki hafta %57,24 olan orandan bir miktar düşüş görülmektedir. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %55,4 seviyesindeydi.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı