Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) tarafından her yıl geleneksel olarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen, TÜFAD Geleceğin Yıldızları Futbol Şenliği ileri bir tarihe ertelendi.
TÜFAD Genel Başkanı İsmail Dilber, derneğin 1965 yılından beri sürdürdüğü çalışmalarıyla, Türk futboluna önemli katkılar sağladığını, yurt çapında her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği başarılı organizasyonlarla tanındığını ve ülkemizin en büyük futbol sivil toplum kuruluşu olduğunun altını çizdi.
Dilber, Türk futboluna emeği geçmiş yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları ve 23 bin 500 üye futbol antrenöründen oluşan TÜFAD ailesinin, ülke futbolunun gelişimi için her zaman özveriyle görev yaptığını vurgulayıp, “Derneğimiz, topun ve çocuğun olduğu her yerde bulunma ilkesini benimsemeyi sürdürecek, altyapıya verdiği önemi büyüterek, bu alana katkısını her dönem sunacaktır” dedi.
Dilber, bu amaç doğrultusunda, TÜFAD Geleceğin Yıldızları Futbol Şenliği’nin 7.’sini Antalya Manavgat’ta 23-26 Nisan 2020 tarihleri arasında düzenlemeyi planladıklarını hatırlatıp, şunları söyledi:
“Her geçen yıl daha da büyüyen bu organizasyona, TÜFAD’ın 57 şubesinden, amatör çocuklarımız, toplam 57 takım ve bin kişi katılacaktı. 2008 doğumlu, 12 yaş altı kategorisindeki amatör futbolculardan kurulan il karmaları, bu turnuvada mücadele edecekti. Türk futbolunun duayen isimleri, Süper Lig ve diğer profesyonel takımların oyuncu gözleme ekiplerinden yetkililer ve TÜFAD üyeleri de Antalya Manavgat’taki 4 gün boyunca, Geleceğin Yıldızları Futbol Şenliği’nde seçilmiş, 600 genç sporcumuzla bir araya gelecekti. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgını nedeni ile geleneksel etkinliğimizi ileri bir tarihe ertelemek zorunda kaldık. Futbol ailesini, sağlıklı günlerde yeniden buluşturmayı hedefliyoruz. Önceliğimiz hepimizin sağlığı. Bunun için de kurallara uymalıyız. Her şey normalleşmeye başlar, salgın tehditi ortadan kalkarsa, okulların ara tatil yaptığı Kasım ayında bu yaş grubu çocuklarla turnuvayı yapabiliriz. Olmazsa, gelecek yıl, 2009 yaş grubu ile bahar ayında organizasyonu düzenleriz.”
ETKİNLİKTE 120 BİN ÇOCUĞA ULAŞILDI
Dilber, Uluslararası sporcu gelişimine bakıldığında spora başlama yaşının 7-8’lere kadar indiğini belirtip, şöyle konuştu:
“Bu nedenle profesyonel futbolcu seçimi en düşük yaşta olmalıdır. Gerek fiziki, gerek sosyal gelişimi açısından 12 yaş baz alınarak Türk futbolunun alt yapısına sporcu havuzu oluşturmak için turnuva, bu yaş grubu için düzenlenmiştir. Geleceğin Yıldızları Futbol Şenlikleri kapsamında, geçen 6 yıl içerisinde TÜFAD’ın 57 şubesi tarafından yapılan taramalar sonucunda, 120 bin çocuğa ulaşıldı. Antalya, Konya, Çanakkale, Afyon, Bursa ve Ankara’da yapılan organizasyonlarda 4 bin genç futbolcumuz yer aldı. İllerde yapılan tüm seçmelere amatör takımlarımızdan ve okullardan sporcular katıldı. Geleceğin Yıldızları Futbol Şenlikleri’nde bulunan 4 bin amatör sporcumuzdan yaklaşık 3 bin 200’ü (yüzde 75’i) profesyonel takımlarımızın altyapılarına geçti. Türk futbolunun altyapısında kaliteyi arttırmak amacıyla yapılan bu örnek organizasyonlar sayesinde, Geleceğin Yıldızları Futbol Şenliği’ne katılan 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 ve 2007 doğumlu 30 çocuğumuz 14 Yaş Altı ve 15 Yaş Altı Milli Takımlarımıza seçildi. Bu sonuç, TÜFAD tarafından düzenlenen bu organizasyonun Türk futbolunun altyapısına yaptığı katkıyı ve yapılan çalışmaların önemini göstermektedir.”
YÜZDE 75’İ PROFESYONEL TAKIMLARDA
“İllerde yapılan tüm seçmelere, amatör takımlarımızda ve okullardaki 12 yaş grubundaki çocuklarımız katıldı. 6 kez büyük turnuva, 5 kez finaller düzenlendi. TÜFAD Genel Merkez ve 56 şubemizden 600 antrenör seçmeler için çalıştı. 6 yılda, turnuvalarda 330 takım oluşturuldu. Turnuvalar sonunda, amatör takımlardan, profesyonel takımlarımızın alt yapılarına, lisanslı olarak
geçiş yaptı. 120 sporcu, Süper Lig takımlarının altyapılarına seçildi. Turnuvalar ve finaller boyunca toplam 800 maç yapıldı.
Turnuvalarda, 28 bin dakika oyuncu izleme gözlemi yapıldı. Sporculara 4 bin 600 adet malzeme dağıtıldı. 14 bin 400 gece konaklama yapıldı. 4 bin başarı madalyası dağıtıldı. 140 profesyonel takım oyuncu izleme görevlisi turnuvalara katıldı. Turnuvalar ve finaller çim sahalarda oynandı. Çocuklara, toplam 800 saat sosyal ve kültürel çalışma imkanı sağlandı. TÜFAD Danışma Kurulu’nda; Özkan Sümer, Tınaz Tırpan ve Nevzat Güzelırmak, Yürütme Kurulu’nda ise Alaaddin Naganlu, Osman Yozgat, Şakir Filiz, Ahmet Bingöl, Prof. Dr. Mehmet Acet, Bülent Fil ve Derya Doğru bu çalışmaların planlanması ve yürütülmesinde önemli rol oynadı.”