Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan:Terörsüz Türkiye İçin Tüm Araçlar Kullanılacak
Erdoğan:Terörsüz Türkiye İçin Tüm Araçlar Kullanılacak
MİT'ten Gara'da Nokta Operasyon
MİT'ten Gara'da Nokta Operasyon
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
HABERLER>EKONOMİ
23 Aralık 2021 Perşembe - 11:49

Gıda fiyatları ve küresel enflasyon

Yerel gıda fiyatları ile alakalı konularda, ülke içi enflasyonun kontrol edilmesi için spesifik önlemlerin düşünülmeye başladığı görülüyor.

Gıda fiyatları ve küresel enflasyon

Gıda enflasyonunda yerel önlemler… Yerel gıda fiyatları ile alakalı konularda, ülke içi enflasyonun kontrol edilmesi için spesifik önlemlerin düşünülmeye başladığı görülüyor. Arjantin, ülke içindeki gıda enflasyonunu bastırmak için yeni bir teklifle mısır ve buğday ihracatına bir tavan koyuyor. Sol hükümet tahılların ne kadarına ihtiyaç duyulduğuna karar verecek ve ardından ihracatçıların bu yerel tedarikleri tehlikeye atacak sevkiyatları kaydetmesini durduracak. Arjantin, dünyanın üçüncü en büyük mısır ihracatçısı ve en büyük buğday tedarikçisidir, bu nedenle ihracatta yapılacak herhangi bir değişikliğin, tedarik zincirindeki engellerin ulaşımı kesintiye uğrattığı ve dünya çapında gıda fiyatlarının yükseldiği küresel tarım pazarları üzerinde daha geniş etkileri olabilir.

 

 

 

 

Fiyat faktörleri… Tedarik kesintileri, yüksek emtia fiyatları, fabrika kapanışları ve siyasi gerilimler fiyatların yükselmesine neden oluyor. Buğday fiyatı, Kanada, Rusya ve ABD gibi büyük ihracatçıların hasatlarının kötü olmasının ardından son 12 ayda neredeyse %40 artarak bu artışa en büyük katkıda bulunanlardan bileşenlerden biri olarak öne çıkıyor. Üretimin düşmesine neden olanın iklim değişikliği birçok yerde hasadın geçen yıllardan daha düşük kalmasına neden oldu. Gıdanın talebi inelastik, özellikle salgından kaynaklı temel ihtiyaçların başta beslenme olmak üzere öne çıktığı bir ortamda düşük üretim, daha yüksek fiyat baskısına yol açmaktadır. İşgücü kıtlığı, dünyanın diğer bölgelerinde de gıda üretim ve nakliye maliyetlerinin artmasına yardımcı oluyor. Bazı ülkelerde Covid kısıtlamaları da, özellikle Avustralya ve Çin gibi önlemlerin sıkı olduğu noktalarda, dışarıdan ürün girişi anlamında da kısıtlara neden olmakta. Et endüstrisinde de yüksek girdi ve yem maliyetleri ile kapasite kısıtlamaları da fiyatları etkileyebilir.

 

 

 

 

Küresel gıda fiyatları tarihsel gelişimi… 2007-8'de küresel gıda pazarları bir roller coaster yolculuğuna tanık oldu. Ocak 2007'den Temmuz 2008'e kadar FAO gıda fiyat endeksi, süt ürünleri, tahıllar ve yağ bileşenlerinin etkisiyle %61 arttı. 2008'in ikinci yarısında gıda fiyatları, petrol gibi diğer emtia fiyatlarıyla birlikte dik bir şekilde düzeltildi. Ancak 2010/11'de tekrar yukarı tırmandılar ve 2008'in önceki zirvelerine ulaştılar. Ancak, bu düzeltmelere rağmen, enflasyona göre düzeltilmiş gıda fiyatları 1980'ler ve 1990'lar ortalamalarının oldukça üzerinde kalmaktadır. 2007'den bu yana belirgin tepe ve dip noktalarının gösterdiği gibi, fiyatlarda oynaklıklar arttı.

 

FAO Gıda Fiyat Endeksi (FFPI), bir gıda ürünleri sepetinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimin bir ölçüsüdür. Her bir grubun ortalama ihracat payları ile ağırlıklandırılmış beş emtia grubu fiyat endeksinin ortalamasından oluşmaktadır. FAO Gıda Fiyat Endeksi, uluslararası olarak verilen 55 tarımsal emtia fiyatının sabit ticaret ağırlıklı ortalamasıdır.

 

Sonuç? Özellikle tarımsal üretim üzerinde artan maliyet baskıları, üreticileri kâr marjlarını sürdürülebilir bir seviyede tutabilmek için fiyatlarını artırmaya itmektedir. Gıdada fiyat etkisi sadece arzdan veya tarımsal girdilerden (gübreler, biyoyakıtlar gibi) kaynaklanan faktörlere bağlı değildir. Üretim, işleme ve nakliye ile ilgili maliyetler de fiyata dahildir. Üretim süreci işlemeye dahil olduğundan, sanayi ve enerji ile ilgili maliyet faktörleri ilgimizi çekerken, lojistik kısıtlamalar, yakıt maliyetleri ve coğrafi mesafeler ulaşımda devreye giriyor. Kuraklığın yanı sıra doğal afetler, sel, yangın ve don gibi etkenleri de üretim aşamasında etkili olan ve ürüne zarar veren faktörleri sayabiliriz.

 

Enflasyondaki etkileşim açısından, sanayi ve enerji gibi gıda ile ilgili girdi unsurlarından da bir yayılma söz konusudur. Gıda enflasyonu ülkelerin gelişmişlik düzeylerine, bireylerin harcama alışkanlıklarına ve gelir gruplarına göre farklı derecelerde yansımaya tabi tutulmaktadır.

Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

 
Dışişleri Bakanlığı'ndan Madagaskar'a taziye mesajı
 
Algı pozitif
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1770 – 2000 arasında işlem aktivitesi ...
Kur korumalı TL mevduat
Kur korumalı TL mevduat ile ilgili ayrıntılı bilgiler dün açıklandı. Sadece ...
TCMB’den yeni kararlar
TCMB Türk Lirasına yönelik aldığı kararları açıkladı.
 
Piyasanın rotası
Piyasalar Fed’in para politikasında şahin tonlaması ve omicron varyantı ...
Gündem, değerli TL
Piyasalar Fed’in para politikasında şahin tonlaması ve omicron varyantı ...
Yeni kararların etkileri izlenecek
Borsa İstanbul, hafta sonu sıra dışı tedbirler gelebileceğine yönelik ...
 
Altın açısından hareketli bir hafta geride kaldı
Geçtiğimiz hafta FED toplantısı gerçekleşirken, altın da volatilitesi ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 2000 – 2200 arasında işlem aktivitesi ...
Karanlık çöktüğünde
Türk Lirasında değer kaybı devam ediyor. 16 Aralık Perşembe günü TCMB ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri