üzerine konuştuk.
“Kısa adı SEO olan Search Engine Optimization ya da bizim anlayacağımız dille arama motoru optimizasyonu web sitelerini ön plana çıkaran en önemli unsurlardan bir tanesi. Dünyanın en fazla kullanılan arama motoru Google yaptığı algoritma güncellemesiyle okulun sıfırcı hocası gibi siteleri resmen döktü. Google'ın mobilde ve masaüstü görünümde test ettiği PageSpeed Insights aracı Lighthouse aracı ile birleşerek sorgulama yapmaya başlayınca %100 hız puanına sahip siteler dahi %80'lere düştü. SEO uzmanlarının dahi sitelerinin hız puanları sıfırı gördü.” diyen Engin Dinç web sitesi yöneticilerine şöyle uyarılarda bulundu.
“SEO demek sadece web sitesinin hızını arttırmak demek değildir. Özgün içerik, temiz kodlar, sıkıştırılmış yeni nesil görsellerin yanı sıra sunucunun da büyük etkisi var. Web sitesinin hızını birkaç ufak ayarla arttırmak mümkün.”
GÖRSELLERİ OPTİMİZE EDİN
“Artık görsel ya da video barındırmayan site yok. Bu nedenle Google görsellerin fazla yer kaplamasından muzdarip. Görselleri iki yöntem ile sıkıştırmak mümkün. Öncelikle görseli gösterilecek pencere boyutunda boyutlandırmalı. Örneğin; 900x600 gösterilen görsel 1800x1200 olarak yükleniyor. Oysa gösterim 900x600 olduğu için çözünürlük gereksiz büyük. Arama motoru algoritması bu gereksiz boyutun yeniden boyutlandırılmasını ve kullanılacak ne kadarsa o kadar yer kaplamasını istiyor. Buna uyulmadığında da puan düşürüyor. Yine ikinci yöntem de çözünürlük düşürme. Gerekli ebatta boyutlandırdıktan sonra çözünürlük düşürmek için online araçlar kullanarak görselin çözünürlüğünü herhangi bir bozulma olmaksızın düşürmek mümkün. Bu sayede arama motorunun istediği gibi bir görsele sahip olacaksınız.”
FORMATLARINI DEĞİŞTİRİN
“Arama motorları artık görsellerin formatlarının değişmesini ve yeni nesil olmasını istiyor. En çok kullanılan PNG ve JPG uzantıları yerini JP2 ve WebP'ye bırakıyor. Format dönüştürmeyi de online araçlarla son derece basit şekilde yapmak mümkün. Fakat burada ince bir nüansa dikkat etmek de gerekiyor. Hostunuza yüklemiş olduğunuz görselin formatını değiştirirseniz hem kırık link sorunu ortaya çıkar hem de indexlenmiş bir görseli kaybetmiş olursunuz. Bu nedenle yeni yükleyeceğiniz görsellerin formatını değiştirin, eski görselleri ise optimize edin.” diyen Engin Dinç sözlerine devam etti.
KULLANILMAYAN JS VE CSS ERTELEYİN
“En sinir bozucu istek de bu olsa gerek. Doğrudan yazılımsal olan bu sorun hazır site kullananların baş belası... Hazır sitelerde birçok modül bulunuyor fakat her sitenin tüm modüllere ihtiyacı yok. Kullanılmayan bu modüllere ait CSS ve JS dosyalarının da ya ertelenmesi ya da kullanılmayan kodlardan arındırılması gerekiyor. Eğer yazılım bilmiyor ve sadece hazır site kurabilecek ve yönetecek kadar web bilginiz varsa bu durum sizi zora sokabilir.”
SİTE HIZ PUANINI %100 YAPMAK MÜMKÜN
Engin Dinç, “Sorgulama araçlarını kullanarak web sitenizin hız ve SEO durumunu inceleyebilirsiniz. Analiz programları size uyarılarda bulunarak sitenizin nerede sorunu olduğunu gösterir. Gösterdiği alanlarla alakalı internette basit araştırmalar yaparak ufak sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Sitenizin performansını %100'e çıkarmak istiyorsanız Celilcan SEO Danışmanlığının internet sitesi olan www.celilcan.net de ki makaleleri okumanızı özellikle tavsiye ediyorum. Sitenizin değerini arttırmak için önbellekten yararlanma, CDN kullanma gibi düzenlemelerde sitenizin değerine değer katacaktır.” diyerek sözlerine son verdi.