*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Haftaya yükselişlerle başlayan Asya borsalarının bu yükselişte kalıcılık sağlayamadığını izliyoruz. Bugün Çin'den beklentilerin altında gelen PMI'ın son gelen verilere uyumlu, ekonomide kısmi yavaşlama eğiliminin devam ettiğini gösteriyor ki Çin Merkez Bankası'nın daha sıkı para politikası uygulayabileceği spekülasyonları devam ediyor. Bununla birlikte Çin'de teknoloji şirketlerine yönelik regülasyon baskısı ve aşılanma oranı düşük Asya'da Delta varyantı ile ilgili endişeler Bölge'de risk iştahının zayıf kalmasına neden oluyor. ABD'de ise cuma günü gelen istihdam verileri ekonominin toparlanmakta olduğunu ancak Fed'in henüz sıkılaştırma konusunda acele etmeyeceğine (beklentiler doğrultusunda saatlik ücretler, yüksek işsizlik oranı) işaret etti ki ABD borsaları günü pozitif bölgede kapattılar. Avrupa'daki veriler de toparlanmanın devam ettiğini gösteriyordu. Bu çerçevede, Asya varlıklarındaki baskının ABD ve Avrupa tarafına yansıması sınırlı kalabilir ve bu sabah ABD ve Avrupa vadelilerindeki Asya kaynaklı baskı kalıcı olmayabilir. Yurtiçi tarafta ise TCMB'nin zorunlu karşılık hamlesi ve BDDK'nın makro ihtiyati tedbirler kapsamında getirdiği bazı sınırlamaların TL üzerinde yarattığı olumlu etkinin haftanın ilk işlem gününde de devam edebileceğini düşünüyoruz. BIST100 endeksinin ise gün içerisinde hafif alıcılı bir görüntü sergilemesini bekliyoruz.
MAKROEKONOMİ
ECB ve Fed toplantı tutanakları, hizmet PMI verileri, ABD ISM imalat dışı PMI, Çin ÜFE ve TÜFE, Almanya ZEW endeksi, G-20 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısı hafta genelinde öne çıkan gelişmeler. Bugün özelinde yurt içinde enflasyon verisi ile Kabine toplantısı izlenecek, yurt dışında ABD piyasaları tatil, Euro Bölgesi ülkelerindeki hizmet PMI verileri takip edilecek.
ABD'de bu hafta veri gündemi görece sakin fakat çarşamba günü yayınlanacak FOMC tutanakları piyasaların odağında olacaktır. Son toplantısında Fed piyasa beklentilerinin aksine daha hızlı faiz artırımı olacağını tahmin etmişti. Bu açıdan tutanaklarda bunun nasıl gerekçelendirildiğine dair ipucu aranacaktır. Ayrıca varlık alımının azaltımının zamanlamasına yönelik düşünceler de önemli olacaktır. Veri gündeminde ise yarın haziran ayı nihai IHS Markit hizmet PMI ve ISM imalat dışı PMI verileri açıklanacak. Haziranda öncü IHS Markit hizmet PMI 70,4'ten 64,8'e gerilemişti. Raporda firmaların işçi bulmakta zorlandıkları tespiti yer alırken, özellikle ücretlerdeki artışla maliyetlerinin arttığı belirtilmekteydi. Ayrıca istihdam piyasasına yönelik çarşamba günü mayıs ayı JOLTS açılan iş sayısı ve perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Son açıklanan veriye göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları sayısı 364 bin kişiye, süregelen işsizlik maaşı alan kişi sayısı ise 3,47 milyon kişiye geriledi ki salgın sonrası en düşük rakamları işaret etmekte. Çarşamba günü de mayıs ayı JOLTS verisi izlenecek. İstihdam piyasasında, piyasada tartışılan argümanlardan biri emek arzının verilen teşvik ve nakit destekler nedeni ile yeterince artmadığı yönünde. JOLTS verisinde her ne kadar rekor seviyeler görülse de nisan ve mayıs aylarında tarım dışı istihdam artışı beklenenin altında kalmıştı.
Avrupa'da ise perşembe günkü ECB tutanakları ön plana çıkmakta. Piyasa katılımcıları açısından aylık tahvil alımındaki "önemli ölçüde daha yüksek bir hızda" ifadesinin gerekçeleri önemli olacaktır. Veri gündeminde ise bugün haziran ayı nihai hizmet PMI verileri ve Sentix yatırımcı güveni takip edilecek. Avrupa'da kısıtlamaların gevşetilmesi ve aşılama sürecindeki ilerlemeyle artan talep öncü hizmet PMI verilerine olumlu yansıdı ve hizmet PMI 58'e yükseldi. Salı günü Almanya Zew Endeksi ve mayıs ayı fabrika siparişleri takip edilecek, ekonominin açılmasıyla beklentiler ve cari duruma ilişkin endekslerin yakınsamaya devam etmesi beklenmekte. Çarşamba günü ise Almanya'da mayıs ayı sanayi üretimi izlenecek. Nisanda aylık %1 düşüş sonrası mayıs ayında görece zayıf otomobil üretimine rağmen güçlü küresel talep sonucu toparlanma beklenmekte. Perşembe günü ise mayıs ayı Almanya dış ticaret dengesi takip edilecek. İngiltere'de ise cuma günü mayıs ayı sanayi üretimi ve GSYH aylık verisi izlenecek. İngiltere ekonomisi kısıtlamaların gevşetilmesi ve temas yoğun sektörlerdeki açılmanın da etkisiyle mart ayındaki güçlü büyüme görünümünü sürdürerek hizmetler sektörü öncülüğünde nisanda %2,3 büyümüştü. Beklenti mayıs ayında %1,8 büyümesi yönünde. İngiltere Merkez Bankası ise delta varyantı kaynaklı vakaların artışına rağmen bu yıl genelinde İngiltere ekonomisinin %7,25 büyümesini beklemekte.
Asya tarafında ise veri gündemi sakin cuma günü Çin'in ÜFE ve TÜFE verileri izlenecek. Geçen hafta yayınlanan resmi PMI verilerinde fiyat endekslerinde düşüş görmüştük. Bu görüntüyle uyumlu olarak üretici fiyatlarının yıllık %9'dan %8,7'ye gerilemesi beklenirken, tüketici fiyatlarında ise yıllık bazda bir değişim beklenmiyor. Ayrıca yarın Avustralya Merkez Bankası toplantısı bulunmakta. Artan vaka sayıları ile genişlemeci para politikasında bir değişiklik beklenmiyor.
Yurt içinde bugün haziran ayı enflasyon verileri, yarın reel efektif döviz kuru ve aylık fiyat gelişmeleri raporu, çarşamba günü DHMİ istatistikleri ve Hazine nakit dengesi, perşembe İŞKUR işgücü istatistikleri ve 3. çeyreğe ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketi, haftanın son iş gününde ise mayıs ayı cari işlemler dengesi ve temmuz ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (eski adıyla TCMB Beklenti Anketi) takip edilecek. Ayrıca bu hafta Hazine altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraç edecek.
Haziran ayı enflasyon rakamlarında açılmanın da etkisini izleyeceğiz. Mayıs ayında TÜFE, kapanma ve talep koşulları nedeniyle %1,3 seviyesindeki beklentilerin altında aylık bazda %0,89 artmıştı. Piyasa Katılımcıları Anketi'nde beklentiler TÜFE'nin haziranda aylık %1,21 artması yönünde daha güncel beklentileri içeren Foreks Anketi'nde ise TÜFE'nin aylık medyan tahmini %1,42 artacağı yönünde. Haziranda özellikle enflasyonist etkilere sebep olan diğer faktörlere ek olarak açılmanın etkileri ile artan iç talebin yansımaları da aylık enflasyonun geçtiğimiz aya göre bir miktar artmasına sebep olacaktır. Ayrıca mayıs ayındaki ÖTV artışının haziran ayında da akaryakıt fiyatlarında hissedileceği düşünülmekte. Haziranda enerji fiyatları yüksek seviyelerini korudu, bununla birlikte diğer emtia fiyatlarında görece daha sakin bir seyir gözlenmişti. Buna karşın TL'deki değer kaybının birikimli etkileri sürüyor, ki imalat PMI raporunda da TL'deki değer kaybı kaynaklı girdi fiyatlarının hızlandığı ifadesi vardı. Bu gelişmeler ışığında tüketici fiyatları üzerinde maliyet baskılarının sürmesi beklenmekte.
- Mayısta yıllık TÜFE, %16,59'a gerilemişti. ÜFE'de aylık %3,92 artışla mayıs ayı tarihi ortalaması olan %1,3'ün oldukça üzerinde artmıştı. Yıllık ÜFE, %38,33 ile Kasım 2018'den beri en yüksek seviyede gelmişti.
Mayıs ayında reel efektif döviz kuru 62,29'dan 60,55 seviyesine gerilemişti.
Mayıs ayına ilişkin DHMİ verilerine göre kapanmanın da etkisiyle iç hatlardaki yolcu sayısında aylık düşüş %16,2 olurken, dış hat yolcu sayısında ise %0,8 düşüş olmuştu. Haziranda ise açılmanın etkisi ve aşılama sürecindeki ilerleme, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik uçuş kısıtlamasını kaldırması ile iç hat ve dış hat yolcu sayısında aylık artış görmemiz olası.
Hazine haziran ayı iç borçlanma stratejisinde 28 milyar TL iç borçlanma gerçekleştireceğini ve toplamda 25,5 milyar TL iç borç anapara ödemesi yapacağını ve böylelikle 2,5 milyar TL net borçlanma yapacağını belirtmişti. Stratejide hedeflenen iç borçlanma miktarı 28 milyar TL iken hesaplamalarımıza göre Hazine haziran ayında yaklaşık 28,7 milyar TL borçlandı. Böylelikle net iç borçlanmasının ödemesinin 3,2 milyar TL olduğunu öngörüyoruz. Hazine uluslararası sermaye piyasalarında 22 Haziran valörlü 2,5 milyar USD kira sertifikası ihraç etti. Stratejiye göre 9,4 milyar TL dış borç anapara ödemesi gerçekleştirdi. Böylelikle yaklaşık net dış borçlanması 12,5 milyar TL oldu. Bunun sonucunda Hazine'nin net borçlanmasının haziran ayında 15,7 milyar TL olduğunu öngörmekteyiz. Günlük TCMB Analitik Bilançosu'nda Hazine hesabı 176 milyar TL'den haziran sonunda 191,9 milyar TL'ye yükseldi ve bunun sonucunda haziranda mayısa göre Hazine nakit dengesinin belirgin iyileştiğini düşünmekteyiz.
Nisan ayında cari işlemler açığı 1,71 milyar USD gerçekleşmişti. İhracatın güçlü seyri, ithalatın hız kesme eğilimi, altın ithalatının tarihsel ortalamalarının altında seyretmesi ve hizmet gelirlerindeki sınırlı toparlanma cari açıktaki artışı bu dönemde sınırlamıştı. Cari açık kümülatif olarak 36,3 milyar USD'den 32,7 milyar USD'ye gerilemiş ve cari açık/GSYH oranı %5 seviyesinden %4,5'e gerilemişti.
- Foreks Anketi'ne göre beklentiler mayıs ayında cari açığın 2,9 milyar USD açık vermesi yönünde. Mayıs 2020'de 4 milyar USD ile daha yüksek bir cari açık görmüştük.
- Haziran ayındaki resme baktığımızda, ihracat rekor kırarken, ithalat da aylık bazda yaklaşık %10 arttı. Dış ticaret açığı da 2,9 milyar USD gelerek önceki aya göre azaldı. Hizmet gelirleri tarafında aşılama sürecindeki ilerleme ve Rusya'nın Türkiye'ye yönelik kararı ile artış görmemiz olası. Bu açıdan kümülatif cari açıktaki azalmanın devam etmesini beklemekteyiz. Ayrıca BDDK'nın taşıt kredilerine ve kredi kartına yönelik aldığı önlemler dolayısıyla tüketim talebinin baskılanması ve cari açığa olumlu katkı yapması olası.
Haziran ayında TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde katılımcılar, enflasyon ve kur tahminlerini yukarı çekmeyi sürdürürken, ilk çeyrek büyümenin güçlü gelmesi, normalleşme adımları, aşılama sürecinde ve turizme ilişkin olumlu gelişmelerle büyümeyi %4,9 seviyesine belirgin iyileştirdiği gözlenmişti. Bu senenin yaratacağı baz etkisine rağmen gelecek yıla ilişkin büyüme beklentilerinde belirgin bir değişikliğe gitmemeleri de dikkat çekiciydi. Büyüme tahmininin yukarı çekilmesine rağmen ihracattaki güçlü performans, altın ithalatındaki yavaşlama ve Almanya'nın, Türkiye'den Almanya'ya gidenlere karantina uygulamasını kaldırması gibi faktörlerle cari açık beklentilerinde çok fazla değişiklik olmamıştı. Bu dönemde ise hem BDDK'nın makro ihtiyati tedbirleri, TCMB'nin zorunlu karşılık uygulamasına ilişkin değişiklik kararı, Rusya'dan Türkiye'ye direkt uçuşların başlaması ve Fed'in son toplantısının yansımalarının beklentilere nasıl yansıdığını görmüş olacağız.
ŞİRKET HABERLERİ
Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): 02.07.2021 tarihinde Arçelik payları ile ilgili olarak 31,94 TL fiyattan 100.000 adet alış işlemi şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. ARCLK hisseleri Cuma günü %8,51 yükseliş kaydetmiştir.
27 Nisan 2021 tarihli Arçelik raporumuz için tıklayınız…
Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): ASELSAN ile uluslararası bir müşterisi arasında; yazılım tabanlı telsizlerin ihracatı ile ilgili olarak, toplam bedeli 13,3mn USD tutarında bir yurt dışı satış sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2021-2022 yıllarında gerçekleştirilecektir.
28 Nisan 2021 tarihli Aselsan raporumuz için tıklayınız…
Deva Holding (DEVA, Sınırlı Pozitif): Şirket aleyhine, Gül Ecza Deposu Sanayi ve Ticaret A.Ş, Haver Farma İlaç A.Ş ve Sonuç Ecza Deposu AŞ hakkında "Kamu Hastanelerine İhale Yoluyla Yapılan İlaç Satışlarında İlaç Üreticileri ile İhale Ecza Depoları'nın birlikte fiyat belirlemeye ve ilaçları değerinin üstünde satmaya yönelik çeşitli uygulamaları ile 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun'un 4. Maddesinin ihlal edildiği" iddiası üzerine Rekabet Kurumu soruşturması ile ilgili sözlü savunma toplantısı 22.06.2021 tarihinde yapılmış olup, 01.07.2021 tarihli Rekabet Kurulu kararı uyarınca; şirketin herhangi bir rekabet hukuku ihlali bulunmadığına ve şirket aleyhine bir yaptırım uygulanmasına yer olmadığına hükmedilmiştir. Söz konusu karar bildirimi şirket tarafına 02.07.2021 tarihinde tebliğ edilmiştir.
Ege Gübre (EGGUB, Nötr): 04.06.2021 tarihinde KAP'ta Yeni İş İlişkisi olarak açıklanan 20.000 Ton (8mn USD) ihracat siparişinin, 16.766 Tonluk (6,6mn USD) kısmı 30.06.2021 Tarihi itibariyle tamamlanmıştır. Kalan 3.230 Ton NP Gübresinin ihracatı önümüzdeki bir hafta içerisinde gerçekleştirilecektir.
Fenerbahçe (FENER, Nötr): Futbol A Takımı teknik direktörlüğü için Vitor Manuel De Oliveira Lopes Pereira ile 2 yıllığına anlaşmaya varılmıştır.
Kervan Gıda (KRVGD, Pozitif): Şirket, 2 Temmuz 2021 tarihinde yapmış olduğu Yönetim Kurulu toplantısında; pay fiyatının Şirket faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmaması sebebiyle hisse fiyatının istikrarlı ve gerçek değerine uygun oluşumuna katkı sağlamak amacıyla hisse geri alımı yapılmasına, geri alıma konu edilebilecek azami pay sayısının 3mn TL nominal değerde 3mn adet olarak belirlenmesine, geri alım için ayrılacak fonun Şirket iç kaynaklarından karşılanmak üzere en fazla 50mn TL olarak belirlenmesine karar verildiğini duyurmuştur.
Pegasus (PGSUS, Sınırlı Pozitif): %50 iştirak payına sahip olduğu Hitit Bilgisayar Hizmetleri A.Ş. tarafından bir kısım Hitit Bilgisayar paylarının halka arzına ilişkin çalışmaların başlatılmasına karar verilmiştir. Halka arz işlemleri ve bu doğrultuda hazırlanacak pay izahnamesi Sermaye Piyasası Kurulu onayına tabidir.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY Basın Müşavirliği açıklamasına göre, salgın nedeniyle Türkiye-Hollanda arasındaki Schengen vizelerine uygulanan kısıtlamaların 1 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla kaldırılmasının ardından Türkiye-Amsterdam uçuşlarında frekans artışı yapıldı. Düzenlemeyle İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarının yanı sıra turistik noktalar dahil olmak üzere Anadolu'nun birçok noktasına karşılıklı direkt seferler düzenlenecek.
7 Mayıs 2021 tarihli THY raporumuz için tıklayınız…
Yataş (YATAS, Sınırlı Pozitif): 02.07.2021 tarihinde Yataş Yatak ve Yorgan payları ile ilgili olarak 12,92 - 13,10 fiyat aralığından 27.000 adet alış işlemi ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Şirket'in, Yataş sermayesindeki payı 02.07.2021 tarihi itibarıyla %4,00 olmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Otomotiv: Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Haziran ayında %12,5 artışla 79.819 adet olurken, pazarın yılsonunda 775bin-825bin adet ile geçen yılki seviyenin az da olsa üzerine çıkması bekleniyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, önceki üç ay kadar keskin artış görülmese de geçen yılki salgından kaynaklı düşük baz etkisinin ortadan kalktığı Haziran ayında satışların artış göstermesinin olumlu olduğunu ifade etti. Bilaloğlu kurlardaki artış, BDDK'nın otomotiv kredisi azami taksit sayısını 12 ay azaltması, üretim tarafındaki çip krizi gibi sebepler nedeniyle satışların üçüncü ve dördüncü çeyrekte sınırlı da olsa ivme kaybedebileceğini belirtti. Geçen yıl 773bin adet olan otomobil ve hafif ticari araç pazarı ilk yarıda ise %55,4 artışla 394.701 adet oldu.
Özelleştirme: Ulusal elektrik iletim sistemi işletmecisi Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) özelleştirme kapsamına alındı. Resmi gazetede Cumartesi yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre şirket, halka arza yönelik özelleştirme hazırlık işlemlerine tabi tutulacak ve hazırlıklar 2022 sonuna kadar tamamlanacak.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Anel Elektrik (ANELE): Proje büyüklüğü 11,5mn TL olan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Gemlik Kampüs projesi su işleme tesisi, arıtma tesisi, giriş merkezi ve 3 adet Nizamiye Binası elektrik işlerinin yapılmasına yönelik olarak sözleşme görüşmeleri tamamlanmış olup, şirket ile proje işvereni Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. arasında ek sözleşme imzalanmıştır. Proje büyüklüğü 76,5mn TL olan sözleşmeye ek olarak imzalanan yeni sözleşme ile birlikte TOGG Gemlik Kampüs projesinin toplam büyüklüğü 88mn TL'ye yükselmiştir. Projenin 2022 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.
Datagate (DGATE): 01.07.2021 tarihi itibari ile Türk Telekom master (ana) distribütörlüğü ve Türk Telekom ürünleri olan (Sanal TL, Fiziki TL, ankesörlü kart ) alternatif kanal distribütörlüğü, kurumsal kanal ve alternatif kanallardaki (online dahil) cihaz dağıtım işlerinin tamamı sona ermiştir. Şirket Türk Telekom ve diğer operatörlerden bağımsız olarak, halen devam etmekte olan akıllı telefon, tablet, bilişim ve teknoloji ürünleri ticaretine yatırım yapmaya devam edecektir.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 53 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 292 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,46 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,42-%1,47 bandında hareketin ardından %1,42 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde günlük bazda faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 5 baz puana yaklaşan sınırlı değişimler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 40 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı