Bakan Koca'nın, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı konuşmadan satır başları şöyle:
- 1 Haziran gününden başlayan normalleşme süreci, ülkemiz için başta sağlık alanı olmak üzere çok geniş bir alanı içeren ve çok büyük önem arz eden bir süreçtir.
-
1 Haziran itibariyle yeni bir sürece girdik, planlı adımlarla ilerliyoruz.
- Tedbirsiz davranmak, tehdidin ortadan kalktığını var saymaktır, tedbir şarttır. Çünkü tehdit devam etmektedir.
- Ülkemiz bu süreci çok az hasarla yaşayan nadir ülkelerden olmakla birlikte şartlardan elbette etkilenmiştir.
- Sınırlı saatlerde sokağa çıkabilen büyüklerimiz, çocuklarımıza karşı sorumluluğumuz var. Yeni takvim başladığında öğrencilerimiz için tümüyle güvenli şartları hazırlamış olmalıyız.
-
Dünya çapındaki bu salgın, ölüm kalım endişesiyle insanların evlerine kapanmasına yol açmakla kalmadı, üretime, ticarete, ekonomiye, eğitime, turizme, kültüre ağır darbeler vurdu.
- Sorumluluğumuz öncekinden çok daha büyüktür, tedbirlere uymak milletimize, devletimize karşı ödevdir.
- Dünyanın şu anki refah düzeyi 6 ay öncesinden çok geriye düşmüştür. Ülkemiz bu süreci çok az hasarla yaşayan nadir ülkeler arasında olmakla birlikte, şartlardan elbette etkilenmiştir.
-Normal şartlara dönmediğimizi ancak planlı şekilde normal şartlara dönmeye çalıştığımızı unutmamalıyız.
- Maskeyi takmayan vatandaşlardan ricam, konunun ciddiyetini hatırlayın.
- Salgınla mücadelede tedbirlere uymanın, normalleşme sürecinin muntazaman bir şekilde sürdürmenin önemi, sağlığımızın yanı sıra bu bakımdan da büyüktür.
-Tedbirler her gün karşımıza çıkan vaka tablosuyla direkt ilgilidir. Maske sosyal mesafenin ihlali için gerekçe olmamalıdır.
- Tedbirlere uymak artık sadece sağlığımızı iyice güvenceye almak, salgının önünü kesmek anlamına gelmekle kalmıyor, tedbirlere uymak aynı zamanda ülkemizin refahını artırmakta sorumlu kurumların, insanların önünü açmak anlamına geliyor.
- Bugüne kadar 4584 hastamızı kaybettik, tedbirler sadece şahsımızla ilgili değildir. Tedbirler her gün karşımıza çıkan vaka tablosuyla ilgilidir.
- Normalleşme eski alışkanlıklarımıza dönmek değildir, tedbirlere uymazsak başa dönebiliriz.
- Adeta bugünler için hazırlanmış sağlık alt yapımızla, hastanelerimizle, yatak kapasitemizle, yetişmiş hekimlerimiz, insanlarımızla, yönetim dirayetiyle dünyada bir örneği görülmemiş başarıyı elde ettik.
- Şimdi tedbirleri uyarken sorumluluk alanımız öncekinden çok daha büyüktür, tedbirlere uyum kendimize, devletimize ve milletimize karşı bir ödevdir.
-
1 Haziran'dan itibaren tedbirlere uyulmazsa hastalığın daha fazla yayılma imkanına kavuşacağı açıktır. Salgına karşı koruyucu kalkanımız bizi neredeyse dokunulmaz kılacak.
- Bilim kurulumuz AVM girişlerinde ateş ölçümü yapılmasını tavsiye etmektedir, tüm işyerlerinde bu tedbir uygulanmalıdır. AVM gibi kalabalık ortamlara gittiğinizde lütfen 3 saatten fazla kalmayın.
- Hastanelerimiz artık, olağan hizmetlerine geçmeye başlıyor, polikliniklerimiz her zamanki hastalıklar ve hastalarla daha çok ilgilenecek, ertelenmiş tedaviler için randevu verecek.
- Pazaryerine gideceksek kurallara uyumu kontrol etmeliyiz, hatırdan çıkartmamalıyız.
- Normalleşme süreci eski alışkanlıklarımıza dönüş değildir. Şurası açıktır, tedbirleri tek başınıza uygulamanız yeterli olmayacak. Maske ve mesafe kuralını ihlal edenlere sosyal mesafenin ötesinde mesafeli davranın, bu hakkınızı kullanın.
- Toplum sağlığına saygı gösteren işyerlerini, saygı göstermeyenlerden ayırın. Bugüne kadar büyük bir feraset gösterdik. Salgın ve tedbirler konusundaki feraseti de dayanak kabul ederek diyebiliriz ki ikinci dalga beklemiyoruz.
- Kontrollü sosyal hayatı uygulamaya geçirmemizin rolü büyüktür. Şimdi tedbirlere daha ısrarla uymalıyız.
- Bu dönemde salgının seyri daha çok hastalık belirtisi taşıyanlar üzerinden gerçekleşecektir. Belirti göstermeyen birinden bir başkasına geçen hastalık bulaştığı kişide ciddi sonuçlara yol açabilecektir.
-
Aşı ve ilaç konusunda Türkiye’de şu an 22 üniversite ve merkezin çalışması var, hayvan deneyi aşamasına gelen 4 üniversitemiz ve merkezimiz var.
- Rus mevkidaşımla görüştüğümde, aşı çalışmalarında hayvan testlerinde sona doğru ve insan çalışmalarına geldiklerini konuştuk. Bu konuda birlikte çalışma yürüteceğiz.
- Sokağa çıkma kısıtlaması, en son 15 ilimizde gerçekleşmişti, illerdeki girişlerin kısıtlamasında daha çok uyguladığımız bir durumdu.
- Önümüzdeki haftalarda sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili bir durum yok ama önümüzdeki dönemde vaka durumlarında bir değişiklik olursa yine böyle bir kısıtlamanın uygulanması gündeme her zaman gelebilir.
- Aşı konusunda, klinik çalışmayı bir başka ülkede de yapmanız gerekiyor. O dönemde Rusya ile bu anlamda karşılıklı klinik çalışmaların yapılabileceğini karara bağladık.
- Bilim insanlarımız da karşılıklı bir araya gelmişlerdi. Yarın bu görüşmenin ikincisi yapılacak, görüşmeler daha yoğun şekilde yapılmış olacak. İlaç konusunda da sentez safhasına geldiklerini ifade ettiler.
- Bu süreçte en çok fedakarlık gösteren 65 yaş üstü büyüklerimiz ve gençlerimiz oldu. Halen sokağa çıkma noktasında kısıtlı olan büyüklerimizin haftada bir gün, gençlerimizin de haftada 2 gün sokağa çıkma saatleri belirtildiği şekilde uygulanıyor.
- Daha çok, özellikle büyüklerimizin hareket kısıtlılığı ve benzeri sorunlar nedeniyle bunun artırılmasını doğru olacağı şeklinde bir yaklaşım var, önümüzdeki hafta gündeme gelmiş olur.
- Bu dönemde acil olmayan vakaların ertelendiğini biliyorsunuz. Acil olan vakalarımız hiçbir zaman bırakılmadı. Bu süreçte yine benzer şekilde zorunlu olmadıkça hastanelere, sağlık kuruluşlarımıza müracaat edilmemesini ifade etmek istiyorum. Çünkü hastane ortamlarının bu anlamda riskli olduğunu biliyoruz.
- Burada özellikle randevu sistemiyle polikliniklerin devreye girmesini esas kıldık. Randevu alarak gidilmesini ve orada bir kalabalık oluşturmadan poliklinik düzeninin sağlanmasını esas aldık.
- Daha önce bildiğiniz gibi acil oranımız yüzde 30'lardaydı. Yani gerekli olduğu zaman mutlaka sağlık kuruluşlarına müracaat edelim. Gerekli olmayan bir durum söz konusu ise de zorunlu olmadıkça gitmeyelim. Çünkü ihtiyacı olan hastamıza daha iyi zaman ayırıp, bu anlamda kurallara da uyarak bulaşmayı en aza indirgeyen bir sistemle bu dönemi götürelim istiyoruz.
- Kurallar hastanelerde yayınlandı. Hastanelerimizde de yakından takip ediyor olacağız, vatandaşımız da tedbirlere uyumda kararlı davranırsa başarılı bir sonuç alırız.
- Toplu taşıma alanlarıyla ilgili bilim kurulumuz bir rehber yayınladı. Hangi kurallara uyulması gerektiğini de çok net ifade etmiş oldu.
- Şehirlerarası otobüslerde yüzde 50 kuralı kalkmadı aslında. 2 koltuk yan yana ise bir koltuk boş kalacak, tek kişilik koltuksa oturulabilecek.
- Şehir içinde koltuk sayısından fazla kişi alınmayacak. Bu kuralın uygulanamadığı durumlarda valiliklere yetkiler verildi. Bu anlamda, duraklar dahil olmak üzere otobüs veya minibüslere veya şehirlerarası ulaşım da dahil olmak üzere var olan kurallar dışında vatandaşımızın zorlamaması gerekiyor.
- Mesafe kuralını ihlal etmememiz gerekiyor.
Hibya Haber Ajansı