Hürriyet Ankara’nın kent ile üniversiteyi buluşturan “ANKADEMİ: Şehir ve üniversite” yazı dizisi, 13 üniversite rektörü, 200’e yakın akademisyen ve üniversite öğrencilerinin katıldığı 50 saate yakın oturumlarla tamamlandı. Ankara, Hacettepe, Gazi, ODTÜ, Bilkent, AYBÜ, TEDÜ, TOBB ETÜ, Başkent, Çankaya, Ankara Sosyal Bilimler ve Yüksek İhtisas üniversitelerinin katılımıyla gerçekleştirilen proje birçok anlamda ilki gerçekleştirerek Ankara kamuoyunun üniversiteleri tartışması için önemli bir zemin oluşturdu.
Ziyaret edilen tüm üniversiteler proje fikrini takdirle karşılayarak devamının önemini vurguladı. ANKADEMİ projesiyle üniversitelerin sesini duyurma ve dikkate alınma konusunda yaşadıkları sorunlar açık bir şekilde ortaya çıktı.
İŞBİRLİĞİ EKSİKLİĞİ VAR
Ankara üniversiteleri, bugüne kadar kamuoyunun gündemine gelmemiş bir ayrıntıda Hürriyet Ankara’da ve gazetemizin internet sayfası aracılığıyla kendilerini ve kente katkılarını ortaya koydu. Üniversitelerin bilimsel araştırma ve teknolojik gelişim konusunda farklı aktörlerle birlikte çok önemli çalışmalara imza attıkları görülürken yapılan tüm oturumlar sonrasında öncelikle başkent Ankara’da üniversitelerin kentle ilişkisi konusunda yeterince düşünülmediği tespit edildi. Ankara üniversiteleri tüm Türkiye ve dünyada önemli yeri olan akademik kuruluşlar konumundayken çeşitli sebeplerle kentin sorunları konusunda kentin karar vericileri ile yeterince işbirliği yapamadıkları da görüldü.
BÜYÜYEN BAŞKENT’E ‘ÜNİVERSİTE ETKİSİ’
Ankara’daki üniversitelerin tarihi, gelişim süreçleri, öğrenci varlığı, tesis ve olanakları düşünüldüğünde, üniversitelerin hâlihazırda kente çok önemli katkılarda bulundukları görülüyor. Üniversiteler, ANKADEMİ oturumlarında bu katkıları farklı başlıklar altında ortaya koydu:
* Cumhuriyet döneminin ilk üniversitelerinin Ankara’da kuruldu ve Ankara üniversitelerinin Cumhuriyet’in ve Başkentlik işlevinin temel değerlerinin yaşatılmasında öncü rolü bulunuyor.
* Kent içerisinde mikro klima yaratan, kentin yaşanabilirliğine, mimarlık ve kent planlama birikimine bitki ve hayvan çeşitliliğine katkıda bulunan üniversite yerleşkeleri Ankara’da.
* Üniversite yerleşkelerinin Ankara’nın mimarlık tarihi için önemli mimarların eserlerine ev sahipliği yapıyor ve bu yapıların korunmasına önemli katkı sağlıyor.
DÜNYA’DA ANKARA’YI TEMSİL EDİYORLAR
* Üniversiteler Türkiye’yi dünyada başarıyla temsil ediyor. Ankara’nın ismini dünyaya taşıyor ve kenti yükseköğretim alanına dönüştürüyor.
* Kente göçle gelen kitlelerin kentsel kimliğinin oluşmasında üniversitelerin gerçekleştirdikleri kültürel, bilimsel ve sanatsal etkinliklerle önemli katkılar yapıyor.
* Üniversitelerin halk sağlığı ve sağlık alanında çalışmalarıyla sadece Ankara’ya değil, Türkiye’ye hizmet ediyor.
* Üniversite öğrenci topluluklarının yaptıkları etkinliklerle kente zenginlik katıyor.
* Kentteki sosyo-ekonomik düzeyi düşük kesimlere, temel eğitim ve lise düzeyindeki öğrencilere üniversiteler bilimi tanıtmak ve sevdirmek adına çalışmalar yapıyor.
* Üniversite kütüphanelerinin kentte önemli bir birikim oluşturuyor.
ÜNİVERSİTELER KORİDORU BÜYÜK FIRSAT
* Üniversiteler devlet kurumlarının ve bürokrasideki yetişmiş personelin oluşumunda açtıkları eğitim programları ve yüksek lisans eğitimi ile katkı yapıyor
* Üniversitelerdeki araştırma merkezlerinin ürettikleri bilginin kentteki sivil toplum örgütlerinin, kamu ve özel sektörün gelişimini sağlıyor.
* Ankara kentinin yüksek teknolojide savunma sanayisinde gelişim üniversitelerin katkısıyla gerçekleşiyor.
* Yeni gelişmekte olan üniversitelerin kentin farklı ilçelerinde ve akslarında gelişimi tetikliyor.
* Ankara’nın güneybatı aksında oluşan ‘üniversiteler koridorunun’ Ankara için büyük bir fırsat.
* Üniversite yerleşkeleri yaya ve çevre odaklı kent yaşamı konusunda öncü ve örnek rol oynuyor.
* Çok farklı ülkelerden yüzlerce üniversite ile yapılan uluslararası akademik işbirliği anlaşmaları yoluyla Ankara dünyaya tanıtılıyor.