Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan:Terörsüz Türkiye İçin Tüm Araçlar Kullanılacak
Erdoğan:Terörsüz Türkiye İçin Tüm Araçlar Kullanılacak
MİT'ten Gara'da Nokta Operasyon
MİT'ten Gara'da Nokta Operasyon
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
2 Ocak 2023 Pazartesi - 13:18

Kırmızı pancarı daha çok tüketmeniz için 3 önemli neden

Memorial Antalya Hastanesi’nden Dyt. Berna Ertuğ pancarın faydaları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Kırmızı pancarı daha çok tüketmeniz için 3 önemli neden

Memorial Antalya Hastanesi’nden Dyt. Berna Ertuğ pancarın faydaları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Şeker pancarı ile aynı aileden gelir ancak beslenme açısından farklıdır diyen Dyt. Berna Ertuğ, "Şeker pancarı beyazdır ve üreticiler bunları şeker çıkarmak ve işlenmiş gıdaları tatlandırmak için kullanma eğilimindedir. Kırmızı pancarın ise kök veya yaprakları salatalar, çorbalar ve turşularda sıklıkla tercih edilir ve doğal renklendirici olarak da kullanılır. Kırmızı pancar betalain denilen ve pancar kökünde bulunan bir pigment içerir. Bu pigment bitkilere tat ve renklerini vererek, bitkilerin bağışıklık sistemini oluştururlar." diye konuştu.

Kırmızı pancarın 100 gramındaki besin değerleri aşağıdaki gibidir;

Enerji: 44 kkal

Karbonhidrat:8,02 g

Protein:1,23g 

Yağ: 0,52 g

Lif: 1,28 g

Kırmızı pancar yüksek oranda vitamin C, A ve folat; minerallerden de potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor içerir ve içerdiği besin değerlerinden dolayı yapılan son çalışmalara göre kırmızı pancarın; kan basıncını düşürmek, sindirimi iyileştirmek, bağışıklığı desteklemek gibi sağlığa katkısı olduğu düşünülmekte olduğunu söyleyen Dyt. Berna Ertuğ, "Yetişkin bir birey için günlük 25-30 gr lif tüketimi gereklidir. 100 gr pancar 1,28 gr lif içerdiği için neredeyse günlük ihtiyacın yaklaşık %4,5’nu karşılamaktadır. Bu yüzden kırmızı pancar tüketimi sindirim sistemini dengeler ve kabızlık problemlerinde destekleyicidir.

Yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık için birincil risk faktörüdür. Doktor takibinde ilaç kullanımı ile beraber Akdeniz tarzı beslenmeye geçiş ve egzersiz yüksek tansiyonu dengelemeye yardımcı olur. Yapılan çalışmalar beslenmede kırmızı pancara yer verilmesini önermektedir. Çünkü çalışmalar kırmızı pancarda bulunan yüksek nitrat ve potasyumun damarları genişlettiğini, kan dolaşımını kolaylaştırdığını, tansiyonu düşürdüğünü göstermektedir." dedi.

Bazı araştırmalar kırmızı pancar suyu takviyesinin, egzersiz sırasında kasların emdiği oksijen miktarını artırabildiğininin bulunduğunu ifade eden Dyt. Berna Ertuğ, "2019'da yapılan bir araştırmada da, yüksek dozda kırmızı pancar suyunun deneyimli bisikletçilerin zamana karşı deneme sonuçlarını iyileştirdiğini göstermiştir. Sonuç olarak egzersizde dayanıklılığı desteklediği için önerilmektedir." şeklinde konuştu.

Kırmızı pancar tüketildiği zaman kırmızı idrar veya dışkıya neden olabilir sorusuna Dyt. Berna Ertuğ, şöyle cevap verdi:

"Bu durum uzmanlar tarafından “beetüri” olarak adlandırılmaktadır. Kırmızı pancardaki betalain asidik ortamda parçalanır. Eğer mide asidi yetersizse betalain yeterince parçalanamaz ve o şekilde emilemez. Bu yüzden idrar veya dışkı rengi değişebilir. Bunlara ek olarak demir eksikliğinin olabileceğinin bir göstergesi olduğu için kırmızı pancardan gelen kırmızı idrara dikkat etmek önemlidir."

Kırmızı pancarın lezzetli şekilde tüketilmesi için öneriler;

Çiğ veya haşlanmış kırmızı pancarı rendeleyin veya dilimleyin; lahana salatası veya salatalara ekleyin.

Lezzetli bir öğün için keçi peyniri ile kavrulmuş kırmızı pancar tercih edilebilir.

Çiğ kırmızı pancarları dilimleyin, üzerine limon suyu ve bir tutam pul biber serperek servis edin.

Kırmızı pancar seçerken, boyutuna göre ağır olduğundan ve yüzeyinde hasar belirtisi bulunmadığından emin olun. 

Pancarın üst kısımları hala yeşilse, taze görünmesi ve solmaması gerekir. Bunları salatalarınızda değerlendirmeyi unutmayın.

Pancarları birkaç gün saklamak için sıkıca kapatılmış bir torbada buzdolabında bekletin.

Pancarı pişirirken besin değerlerini kaybetmemesi önemlidir. Bu yüzden haşlama süresi 10 dakikadan az olmasına, fırında da 50 dakikayı geçmeyecek şekilde pişirilmesine dikkat edin.  

Hibya Haber Ajansı

 
Türkiye: Aralık imalat PMI 48,1
 
Bakan Kirişci: "Tarım Cebimde, her bakımdan yerli ve milli uygulamadır"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güçlü bir bağışıklık için D vitamini ile zenginleştirilmiş besinlerden destek alın
Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, kış aylarında ...
Astımda nefes egzersizlerinin faydaları
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. İlknur ...
Göz ve baş ağrısı glokom habercisi olabilir
Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Arslan Bozdağ, halk ...
 
Besinlerin beyin sağlığı üzerindeki etkisi araştırmalarla kanıtlandı
Türkiye’de 600 bin aile, Alzheimer hastalığıyla mücadele ediyor. Her 3 ...
Meterolojiden 6 ile sağanak yağış uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü(MGM), Kıyı Ege'de yer alan Çanakkale, Balıkesir, ...
DSÖ antibiyotik direnci için alarm zillerini çalıyor
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ...
 
Besin alerjisinde çapraz bulaşmaya dikkat edilmeli
Türkiye Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Uzm. Dr. Velat Çelik, ...
Diyabetli hastaların beslenme tercihlerindeki doğru bilinen yanlışlar
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Buket Ertaş ...
Kahramanmaraş'ta zorlu ameliyat gerçekleştirildi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri