Ankara Üniversitesi (AÜ), Kosta Rika Dışişleri Bakanı Enrique Castillo ile Bavyera Eyaleti Bilim, Araştırma ve Sanat Bakanı Dr. Wolfgang Heubisch’i konuk etti.
Akademik iş birliği ve AÜ Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (LAMER) hakkında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Başkant’e gelen iki bakan, AÜ Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ile görüştü. Rektörlük binasında düzenlenen toplantının ardından bakanlar, “Latin Amerika-Kosta Rika” adlı konferansa katıldı. Konferansta Arjantin, Şili, Meksika, Kolombiya, Ekvator ve Küba büyükelçileri de yer aldı.
TEKLİFLERE AÇIĞIZ
Almanya ile Türkiye’nin tarihsel olarak, bilim ve yüksek öğretim alanlarında güçlü bağları olduğunu vurgulayan Rektör İbiş, şöyle konuştu:
“Biz bugün Ankara Üniversitesi olarak tüm dünya çapında yüzden fazla karşılıklı anlaşmaya, etkili bir Erasmus programına, yaklaşık iki bin üç yüz uluslararası öğrenciye ve ayrıca bizim öğrencilerimizin de gittiği farklı ülkelerden gelen değişim öğrencilerine sahibiz. Ankara Üniversitesi olarak uluslararası ortaklarımızdan gelen tüm tekliflere açığız, özellikle Almanya tarafından gelen tekliflere daha fazla açığız.”
EĞİTİM ORTAKLIĞI
Sekiz farklı üniversitenin rektörleriyle beraber gelen Bavyera Eyaleti Bilim, Araştırma ve Sanat Bakanı Dr. Wolfgang Heubisch, Bavyera’dan bakıldığında Türkiye’nin büyük bir değişim içerisinde bulunduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
“Ziyaretimizi bilim eğitim açısından ortaklık kurmak için gerçekleştirdik. Bu ortaklık sayesinde hem Bavyera’daki hem de Türkiye’deki öğrenciler üniversiteler arasında değişim programına dahil olabilecekler.”
LATİN AMERİKA İNCELENİYOR
Kosta Rika Dışişleri Bakanı Enrique Castillo ise, Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (LAMER) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu ile bir araya gelerek, LAMER hakkında bilgi aldı. Kutlu, 2009 yılında kurulan LAMER’in Latin Amerika ile ilgili araştırmalar yapan ilk kurum olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Latin Amerika ile ilgili yapılan araştırmaları ve sonuçlarını yayınlayıp, Türkiye’de yaygınlaştırılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Ayrıca Latin Amerika ile ilgili çalışmalar yapabilecek uzmanların yetiştirilmesi de amaçlarımız arasındadır. LAMER şu anda 9 Latin Amerika ülkesiyle temas halindedir.”