Asya tarafındaki karışık seyrin sebebi olarak, Çin’den enflasyon verileri takip edilirken, yıllık ÜFE’nin beklentilerin üzerinde %9 ile 2008 Küresel Krizden bu yana en yüksek artışı göstermesi olduğunu söyleyebiliriz. Üretici fiyatlarında yaşanan bu hızlı yükseliş şirket karları açısından olumsuz etki eden bir faktör. Bu durumun devam etmesi devam eden dönemlerde üretim tarafını olumsuz etkileme potansiyeline sahip.
Asya piyasalarını olumsuz etkileyen bir diğer haber ise ABD senatosunun Çin’e karşı teknolojik engel niteliğindeki 250 milyar dolarlık İnovasyon ve Rekabet Yasası’nı onaylaması.
Yarın ABD tarafından da enflasyon verilerini takip ediyor olacağız. Ancak yatırımcılar daha çok önümüzdeki hafta gerçekleşecek FED toplantısına kilitlenmiş durumda. Dolayısıyla küresel borsalarda FED’in varlık alımlarını azaltmaya yönelik vereceği mesajlara bağlı olarak görece temkinli bir duruş izliyoruz. Özellikle yatırımcılar açısından, enflasyonda kalıcı bir yükseliş durumunda borsalarda ne kadarlık bir düşüş yaşanabileceğine dair bekleyiş hakim olduğunu söyleyebiliriz.
Veri akışı açısından görece sakin bir gün. Gün içerisinde Almanya’dan ithalat ve ihracat verileri takip edilecek. Küreselde gözler merkez bankalarına kitlenmiş durumda iken yurtiçinde dün BİST100 endeksinin günü yatay negatif olarak 1447,59 puandan kapandığını izledik. 1450 direncini geçme çabası içerisinde olan endeks için bu seviyenin aşılması 1462 puanları gündeme getirebilir. Daha yukarıda 1492 seviyeleri beklenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1435 ve 1425 desteklerini izleyeceğiz.
Kur tarafında ise DolarTL’nin 8,60 seviyesinin altına sarkmalar yaşansa da kalıcılık sağlayamadığını izlemekteyiz. Haftaya gerçekleşecek PPK öncesi görece sakin seyrettiğini söyleyebileceğimiz kur için 8,60 seviyesinin altına inilmesi 8,56 ve 8,50 desteklerini gündeme getirebilir. Yukarıda ise 8,63 ve 8,71 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı