Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan:Terörsüz Türkiye İçin Tüm Araçlar Kullanılacak
Erdoğan:Terörsüz Türkiye İçin Tüm Araçlar Kullanılacak
MİT'ten Gara'da Nokta Operasyon
MİT'ten Gara'da Nokta Operasyon
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
HABERLER>EKONOMİ
5 Mart 2021 Cuma - 11:23

Powell piyasaları üzdü

Fed Başkanı Powell dün WSJ tarafından düzenlenen konferansta yaptığı açıklamada önceki söylemelerine bağlı kalırken, ekonominin yeninden açılmasına paralel olarak enflasyonun yukarı yönlü hareket edebileceğini ancak bunun geçici olabileceğini söyledi. (ÜNLÜ Menkul)

Powell piyasaları üzdü

Fed Başkanı Powell dün WSJ tarafından düzenlenen konferansta yaptığı açıklamada önceki söylemelerine bağlı kalırken, ekonominin yeninden açılmasına paralel olarak enflasyonun yukarı yönlü hareket edebileceğini ancak bunun geçici olabileceğini dolayısıyla Merkez Bankası’nın duruşunda değişikliğe yol açmayacağını teyit etti. Faiz oranlarındaki yükselişin dikkatlerini çektiğini söyleyen Powell buna karşın herhangi bir müdahaleye değinmedi. Piyasalarda 2011’deki Operation Twist benzeri bir adımla varlık alımlarının uzun vadelere kaydırılarak getiri eğrisinin düzleştirilmesine yönelik beklentiler vardı. Ancak konuşmadan bu yönde bir sinyal çıkmadı. Buna paralel olarak getiri eğrisinin uzun tarafındaki yükseliş sürpriz olmayan bir şekilde hız kazandı. ABD borsaları yıl içindeki en düşük seviyelere yaklaşırken halihazırda zayıf olan değerli metallerde ise satışlar derinleşti. Yurtdışındaki bu baskının açılış itibariyle TL varlıklara da yansımasını bekliyoruz.

Günün en önemli konu başlığını ise ABD’de açıklanacak olan Şubat ayı istihdam rakamları oluşturuyor. Tarım dışı istihdamın geride bıraktığımız ayda 180 bin kişi civarında artış gösterdiği tahmin edilirken işsizlik oranının %6,3’te kalması bekleniyor. Saatlik kazançlarda ise yıllık bazda %5’in üzerinde büyüme öngörülüyor. Hatırlanacağı gibi ABD’de Şubat-Nisan döneminde istihdamda yaklaşık 22 milyon kişilik kayıp yaşanmıştı. Ekonominin yeniden açılması ile birlikte bu kaybın önemli bir kısmı geri alındı. Ancak Şubat ayında beklenen artış dahil edildiğinde bile istihdamdaki açığın hâlâ 9 milyonun üzerinde olduğunu görüyoruz. Bugün verinin Ocak ayına benzer zayıf bir sonuç ortaya koyması işgücü piyasasındaki toparlanmanın önünde hâlâ çok uzun bir yol olduğunu teyit edecektir. Beklenenden önemli ölçüde iyi bir rapor ise daha yapıcı bir görünüme işaret ederek toparlanmanın geçici mali yardım önlemlerinin ötesine uzanan destekleri olduğunu ortaya koyacaktır.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul direnç bölgesini aşamıyor. Haftaya oldukça güçlü bir başlangıç yapan BIST-100 endeksi sonraki işlemlerde ise bu iyimserliğini sürdürmeyi başaramadı. Özellikle ABD tahvil faizlerindeki yükselişin teknoloji sektörü başta olmak üzere ABD’de hisse senetlerini baskı altında tutması genele yayılan bir bozulma yaratıyor. Bu etkiyi yakından hisseden Borsa İstanbul’un hafta içinde gördüğü 1550 puan direncinden uzaklaşmaya başladığını görüyoruz. Fed Başkanı Powell’ın yaptığı açıklamaların ardından yurtdışında artan satışların açılış itibariyle Borsa İstanbul’a da yansımasını bekliyoruz. İlk destek olarak ise 1505 seviyesini izliyoruz.

EUR/USD üzerindeki baskı artıyor. Piyasaların odak noktasında yer alan 10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri geçen hafta test ettiği zirve seviyenin altında olsa da Powell’ın piyasaları memnun etmeyen açıklamalarının ardından yönünü belirgin şekilde yukarı çevirmiş durumda. Buna paralel olarak da 10 yıllık vadede ABD ve Almanya tahvil faizleri arasındaki farkın 180 baz puanı da aştığını görüyoruz. Bu durum parite üzerindeki baskıyı artırırken zaman zaman görülen yukarı yönlü hareket etme çabaları ise tepkinin ötesine geçmiyor. Teknik açıdan bakıldığında ise sıklıkla vurguladığımız gibi 1,21’in altında kalındıkça büyük resimde anlamlı bir farklılık görmeyi beklemiyoruz. Aşağıda ise 1,1950’nin altındaki kapanışlar riskleri bir üst seviyeye taşıyabilir

USD/TL 7,50’nin üzerini test etmeye başladı. Bir süre ağırlıklı olarak 7,20-7,40 bandında işlem gören USD/TL’nin bu görünümünün net bir yöne işaret etmediğini dolayısıyla söz konusu bandın hangi yöne doğru kırılacağının kısa vadede izlenecek patika açısından yön gösterici olacağına dikkat çekmiştik. Bu açıdan bakıldığında 7,40’ın aşılmasının teknik şartları zorlaştırdığını söyleyebiliriz. Dolaysıyla teknik göstergeler baz alındığında 7,50’nin üzerine doğru bir tepki verilmesi sürpriz değil. Ancak volatilite yüksek seyrettiği için kurun yönü de sıklıkla değişebiliyor. Bu kapsamda kurun bu bölgedeki kalıcılığını anlamaya çalışacağız. Özellikle 200 günlük hareketli ortalamaya da yakın bir seviye olan 7,40’ın tabana dönüşüp dönüşmeyeceği önemli.

Ons altında satış baskısı hız kazandı. Tahvil faizlerindeki yükselişin yarattığı baskıyı hissetmeye devam eden değerli metaller zayıflığını sürdürürken 1700 doların altına inen ons altın Haziran ayından bu yana en düşük seviyelerde işlem görmeye devam ediyor. Teknik açıdan bakıldığında 1690-1700 dolar bandının üzerinde kalınmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Öyle ki, aynı zamanda 2020 MartAğustos dönemindeki yükselişin Fibonacci destek seviyesi olan bu bölgenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda halihazırda zayıf olan teknik görünümün daha da bozulabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Yukarıda ise belirgin şekilde uzaklaştığımız 1760 dolar aşılmadan büyük resmin değişeceğini düşünmüyoruz.

Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 11 bin 322’ye ulaştı
 
Altın analizi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuru incir ihracatı 42 bin tonu aştı
Cennet meyvesi olarak tanımlanan kuru incirden 2020/21 sezonunda elde ...
Yüksek faizler piyasaların dengesini bozuyor
Aşılamaların yoğunluğu ve teşvik paketi beklentileri iyimserliğin destek ...
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %0.09 düşüş ile 1,613 seviyesinden günü tamamladı. (Halk Yatırım)
 
Yurt içinde enflasyon rakamları yakından takip edilecek
Aşı kaynaklı olumlu gelişmeler ile tedbirlerdeki kademeli normalleşme ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endekste volatil ...
Enflasyon rakamları izlenecek
TÜİK Şubat ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00’da açıklayacak. (ÜNLÜ Menkul)
 
Piyasalar toparlandı ancak kıymetliler toparlanamadı
Paladyum ise günü tek yeşilde kapatan kıymetli maden olurken, 2361 dolar/onstan ...
Çin, Irak’ın ardından Tacikistan’a da aşı bağışlayacak
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin’in küresel sağlık topluluğu inşasına ...
Normalleşmeye adım adım
Küresel piyasalar güne negatif başlarken, normalleşme kararları sonrası ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri