Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
26 Şubat 2010 Cuma - 09:36

SABANCI'DAN DEV HAMLE: 2 bin 800 kişiyi işe alacak

Bu yıl 1.6 milyar dolarlık yatırım bütçesi ayıran Sabancı Holding, çalışan sayısını 55 bin 200’den 58 bine çıkarmayı hedefliyor. İşe yeni alınacak 2 bin 800 çalışanın 750’sinin TeknoSa’ya alınması planlanırken, bunu CarrefourSa ve DiaSa gibi diğer perakende zincirlerinin izlemesi planlanıyor.

SABANCI DAN DEV HAMLE: 2 bin 800 kişiyi işe alacak

GEÇEN yılı 3.9 milyar lira kârla kapatan Sabancı Holding, bu yıl yatırıma 1.6 milyar lira ayırırken, 2 bin 800 kişilik de personel alımı planladı. Holding bu yıl ağırlıklı perakende sektörüne olmak üzere 2 bin 800 kişi de işi alarak, 58 bin kişiye ulaşacak.
Ana rota sürdürülebilirlik
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, CEO Ahmet Dördüncü ile birlikte düzenlediği yıllık paylaşım toplantısında “2010’da sürdürülebilirlik ana rotamız olacak” derken, “Bu noktadan hareketle yeni projelerimizi hayata geçirirken en önemli gücümüzün insan kaynağımız olduğunun bilincindeyiz” dedi.
Yeniden kârlı büyüme yılı
2009 yılı faaliyet sonuçlarını (bilançonun nisan ayında açıklanması bekleniyor) ve 2010’a ilişkin planlarını anlatan Ahmet Dördüncü ise, “2010 yılı şirketlerin yeniden kârlı büyümeye başlayacağı yıl olacak. 2010 yılının ekonomimiz ve şirketlerimiz için belirsizliğin göreceli olarak daha az olacağı bir yıl olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Dördüncü, holdingin 2010 hedeflerini şöyle açıkladı:
1.6 milyar dolarlık yatırım
Geçen yıl yüzde 40’lık artışla 1.1 milyar dolar yatırım yapan Sabancı Holding, 5 stratejik iş koluna yoğunlaştı. Finans, enerji, perakende, çimento ve lastik takviye malzemeleri ile otomotivin (LTMO) toplam yatırımlardan aldığı pay 2009’da yüzde 96 düzeyinde gerçekleşti. Bu yıl planlanan yatırım tutarı ise 1.6 milyar dolar. Bu da yatırımlarda yüzde 46 artış olacağı anlamına geliyor.
TeknoSa 750 kişi alacak
Önceki yıl 50 bin 900 kişi olan çalışan sayısı geçen yıl yüzde 8’lik artışla 55 bin 200’e çıktı. Bu yılki plan ise yüzde 5’lik artışla 58 bin çalışana ulaşmak. İşe alınacak 2 bin 800 kişinin, 750’si TeknoSa’ya olacak. Ağırlıklı olarak CarrefourSa ve DiaSa olmak üzere yeni iş alanları açılacak.
105 milyar liralık aktif
2007 yılında 79 milyar lira olan, 2008’de 101 milyar liraya çıkan toplam aktifler, 2009’da 105 milyar lira oldu. Ancak bir önceki yıl yüzde 28 olan artış oranı, 2009’da yüzde 4’te kaldı. 2008 yılında 19 milyar lira olan ve 2009’a yüzde 2’lik artışla, 20 milyar lira olan, konsolide net satışlarda ise bu yıl yüzde 6 artış bekleniyor. Böylece satışlar 21 milyar lira olacak.
1.1 milyar dolarlık ihracat
2008’de ihracatı 1.1 milyar dolar, ithalatı 1.4 olan Sabancı’da, geçen yıl ihracat 900 milyon dolara, ithalat da 800 milyon dolara geriledi. Bu yıl ihracatın yeniden 1.1 milyar dolar olması beklenirken, 1.2 milyar dolarlık da ithalat planlanıyor. İthalatın önemli bir
miktarı yatırım için yapılıyor. Bu yıl içinde devreye girecek 30 megavatlık rüzgar enerjisi tesisi var. Bu nedenle ithalat daha yüksek gözüküyor.

Kârdaki yüzde 47’lik artışta Akbank etkisi

SABANCI Holding’in kârı 2008’de 2.7 milyar dolarken geçen yıl yüzde 47’lik artışla 3.9 milyar dolara çıktı. Bu noktada bankacılık sektörünün çok kârlı bir yıl geçirdiğini hatırlatan Ahmet Dördüncü, Akbank’ın kârlılığının holding kârını da etkilediğini vurguladı. Bu yıl bankacılığın normalleşmesi ile birlikte kârın yüzde 3’lük bir artışla 4 milyar TL olması bekleniyor olmasını ise Dördüncü, şöyle açıkladı: “2010’da bankacılık sektöründeki beklentilerimiz, 2009’daki gibi olmayacaktır. Bu yılki kârlılık artışı reel sektörden kaynaklanacak.”

Yatırımın yüzde 80’i enerjiye yapılacak

SABANCI Holding, 2010’daki 1.6 milyar dolarlık yatırımın yaklaşık yüzde 80’ini enerjiye yapmayı planlıyor. CEO Ahmet Dördüncü, 2009’da finans, enerji, perakende, çimento, lastik, takviye malzemeleri ve otomotivden oluşan 5 stratejik iş koluna odaklandıklarını, bu 5 iş kolunun toplam yatırımlardan aldığı payın yüzde 96 olduğunu söylerken, 2010’da planlanan yatırımın yaklaşık yüzde 80’inin de enerji sektörüne yapılacağını açıkladı. Önemli yatırım yapılacak diğer sektörün de perakende de yeni mağaza açılışları olacağını belirten Dördüncü, “Kalan yatırımlar şirketlerimizin her yıl yapmakta olduğu devamlılık yatırımlarını teşkil etmektedir” dedi. Dördüncü, Aksigorta’nın satışına ilişkin bir soruya da, “Satış gündemimizde hiç olmadı” yanıtını verirken, Sabancı Holding’in 60 yıllık bankacı, 50 yıllık sigortacı, 40 yıllık da çimentocu olduğunu hatırlattı.

Elektrik dağıtımında  hedef 6 milyon kişi

AHMET Dördüncü rüzgar enerjisinde elektrik üretimine ek olarak değer zincirindeki diğer fırsatları da incelediklerini belirtirken, İstanbul’un enerji dağıtım ihalesiyle ilgilenip ilgilenmeyecekleri sorusu üzerine şunları söyledi: “Bizim dağıtım bölgelerinde EnerjiSA olarak hedefimiz 6 küsur milyon müşteriye ulaşmaktır. Ankara Bedaş bölgesinde 3 milyon civarında müşteriye sahibiz. Dolayısıyla bizi 6 milyona götürecek bundan sonraki ihalelere de ilgimiz devam edecek.”

Gerginliği azaltmak istihdam ve büyümeye büyük destek sayılır

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, küresel belirsizlik ve risklere karşın olumlu başlayan 2010 yılında Türkiye’nin orta vadeli plan ve büyüme hedeflerini gerçekleştirebileceğini belirtirken, iktidar ve muhalefetten ‘gerginlikleri azaltacak bir tavır’ içinde olmalarını istedi. Bu tavrın istihdam ve büyüme için çok değerli bir destek oluşturacağını vurgulayan Sabancı, şu değerlendirmeleri yaptı:
Plan ve bütçe gerçekçi
Ülkemizin kamu borcunun GSMH’ye oranında 2009’daki ekonomik daralma yüzünden bir miktar artış görülse de, durum korkulacak boyutta değil. Orta vadeli plan ve 2010 yılı bütçe hedefleri gerçekleştirilebilecek hedefler olarak gözüküyor.
2010 olumlu başladı
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da küresel belirsizlikler azalarak da olsa devam ediyor. Buna karşın ocak ayına ve şubatın ilk haftasına bakıldığında 2010 olumlu başladı. Türkiye ekonomisinde plan ve bütçe hedeflerin gerçekleşmesinin yanında istihdam ve büyüme önemli.
Ne istersek, ne yaparsak
Hem iktidarın hem de muhalefetin demokratik yarışmayı yapıcı ve hoşgörülü bir çerçeve içinde yürütmesi, gerginlikleri azaltacak tavır içinde olmaları, ekonomimizin yaratmak zorunda olduğu istihdam ve büyüme için çok değerli bir destek oluşturacaktır. 2010 yılında ülke olarak, hep beraber tüm kesimlerin katkısı ile ne istersek ve ne yaparsak onu gerçekleştireceğiz.
Bir an önce sonuçlansın
Tansiyonu artırmayan çözümden yana davranış içinde bulunulmasına, Türkiye’nin gerginliklerden uzak durması gerektiğine inanıyorum. Hukuki sürece girmiş olan konuların da bir an önce sonuçlanmasını arzuluyorum, diliyorum.
İşsizlik sosyal sorun
İşsizlik bir ekonomik sorun olmanın ötesinde sosyal bir problem haline dönüşmek üzere. İşsizlik Türkiye’de direkt büyümeye bağlı değil, yapısal bir problem. Büyümeyi başarılı şekilde yürütsek dahi işsizlikte bakmamız gereken noktalar var. Reformlar dediğimizde bununla ilgili ciddi çalışılması gerekir.

 
Yenişehir pazarı açıldı
 
Meclis'te bu da oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarkan'ın evine polis baskını
Tarkan'ın da aralarında bulunduğu 10 kişi narkotik polisi tarafından gözaltına alındı.
Ve komutanlar serbest
İbrahim Fırtına ve Özden Örnek, sorgularının ardından serbest bırakıldı..
2 vekile savcılık soruşturması
Doğan ve Aydoğmuş hakkında yapılan suç duyurusu üzerine düğmeye basıldı.
 
Kritik zirve üç saat sürdü...
Çankaya Köşkü'ndeki kritik zirve üç saat sürdü ve saat 14:00'te bitti. ...
Fırtına ve Örnek adliyede
Eski Kuvvet Komutanları Fırtına ve Örnek adliyeye getirildi.
İstifa yok ama üzgünler...
Askerle Genelkurmay karargahında birarya gelen Çiçek: İstifa yok ama...
 
YÖK'ün kurucusu vefat etti
YÖK'ün kurucusu İhsan Doğramacı 95 yaşında hayata veda etti.
Memura 317 TL fark ödenecek
Maliye Bakanlığı, kamuda döner sermaye alan 400 bin memuru ilgilendiren bir çalışma başlattı.
Çankaya'da üçlü zirve toplanıyor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve İlker Başbuğ yarın saat 11.00'de biraraya geliyor.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri