Sivas Medicana Hastanesi Psikologlarından Kerime Begüm Çayır, çocukların bilgisayar, tablet, telefon ve oyun salonlarında toplanarak oynadıkları oyunların çocukları şiddete yönelttiğini ve şiddetin ilkokul seviyelerine kadar indiğini belirterek velileri dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyardı.
Çayır yaptığı açıklamada, “Şiddetin küçük yaşta çocuklara kadar inmesinde en önemli etkenler; İnternet, telefon ve bilgisayar kullanımı. Aileler bu konularda dikkat etmeleri gerekiyor. Çocuklar son zamanlarda çok moda olan oyunlar var onlara çok meraklı oluyorlar. Arkadaşlar toplanıyorlar oynuyorlar. Oralardan şiddet öğreniyorlar. Aileler lütfen çocuklarını takip etsin, izlesinler. Sosyal medya, internet, telefon kullanımına sınır getirsinler. Eğer bunları kendileri yapamıyorlarsa gerek psikiyatri gerekse psikologlardan destek alıp hayatlarına bir düzenleme getirilmesi gerekiyor” dedi.
"Sözlü şiddet"
Şiddetin sözle de gerçekleşebileceğine dikkat çeken Çayır, şiddetin nedenlerini şöyle sıraladı:
“Birincisi biyolojik nedeni; genetik ve hormonlar. İkincisi psikolojik neden; anne baba ile anlaşamaması, anne ve babanın olumsuz tutumları. Üçüncüsü ise sosyal nedenler çünkü toplum tarafından şiddet sorun çözme aracı olarak kullanılıyor ve çocuklarda bunu görüp kendileri de kullanmak istiyor. Şiddetin de dört tane çeşidi var. Bir tanesinin fiziksel nedeni; itme, kavga etme, dayak atma gibi. Diğeri cinsel şiddet; tecavüz, laf atma, laf söyleme. Bir diğer neden ekonomik şiddet; zorla birinin parasını alma, yolunu kesip ondan işte çeşitli şeyler isteme gibi. Diğer bir nedeni ise duygusal şiddet; eleştiride bulunma, anne baba tutumları bunların hepsi de duygusal şiddet olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmalar da karşımıza çıkan fiziksel şiddet ve fiziksel şiddetinde en fazla kaynağı ise dayak olarak hepimiz tarafından bilinmesi gerekiyor.”
"Aileler ve öğretmenler bilgilendirilmeli"
Çayır, şiddetin önlenmesine yönelik ailelerin ve öğretmelerin bilinçlendirilmesinin önemine değinerek şunları söyledi:
“En önemli neden bence aile içerisinde çocuğun şiddet görmesi yada şiddete tanıklık etmesi.Böyle bir durum karşısında çocuk arkadaşına,okulda öğretmenine ve okul eşyalarına zarar verme gibi bir durumla karşılaşıyorlar. Peki bunları önlemek için neler yapmamız gerekiyor. Birincisi okullarda öğretmenler tarafından hem aileye hem de öğrenciye yönelik şiddeti anlatan, şiddeti engellemek için eğitim programları düzenlenmesi gerekiyor. Okul öğretmenleri ve ailenin sürekli iletişim halinde olması gerekiyor. Örneğin çocuk şiddete eğilimli veya biz bunu gözlemledik, direk aile ve öğretmenler, okul yönetimi iş birliği halinde olup bunu çözmeye yönelik adımlar atması gerekiyor.”