Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda hızlı bir düşüş yaşandığını ve bu eğilimin devam edeceğini belirtti. Şimşek, "Geçen yıl bir geçiş dönemi yaşandı, ancak mayıs ayından itibaren enflasyon hızla düştü. Önümüzdeki aylarda bu trendin devam etmesini bekliyoruz ve eylül ayında enflasyonun 40'lı rakamlara gerilemesini öngörüyoruz" dedi.
Global Liderler Zirvesi'nde video mesaj yoluyla konuşan Şimşek, Orta Vadeli Program (OVP) ve Türkiye ekonomisinin geleceği hakkında bilgi verdi. OVP'nin ana hedeflerinin sürdürülebilir yüksek büyüme ve adil gelir dağılımı olduğunu vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarı, mali disiplin ve sürdürülebilir cari açığın sağlanmasının önemine dikkat çekti.
Enflasyonun bu yıl sonunda TCMB'nin hedef bandının üst kısmı olan yüzde 41,5-42 arasında tamamlanması beklenirken, gelecek yıl enflasyonun yüzde 20'nin altına çekilmesi hedefleniyor. Şimşek, "Yaz aylarında başlayan belirgin dezenflasyonun önümüzdeki aylarda da devam edeceğine inanıyoruz. Enflasyon hedeflerimizin gerçekçi olduğuna ve bunlara ulaşabileceğimize güveniyoruz" diye konuştu.
Bütçe açığını kalıcı olarak yüzde 3'ün altına çekme hedefinin sürdürüleceğini belirten Şimşek, bu yıl bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 4,9 olmasının beklendiğini, gelecek yıl ise bu oranın yüzde 3,1'e düşürülmesini hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, cari açığın da sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 ve altına çekilmesinin öngörüldüğünü ifade etti.
Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden çıkış sürecine ilişkin olarak, "KKM'nin toplam mevduat içerisindeki payını düşürmeyi ve piyasayı bozmadan oradan çıkışı tamamlamayı hedefliyoruz" dedi. Net rezervlerdeki artışa da dikkat çeken Şimşek, rezervlerin 147 milyar dolardan 17,4 milyar dolara yükseldiğini belirtti.
Son olarak, Türkiye'nin dış finansmana erişiminde sağlanan iyileşmeler ve risk primindeki düşüşlerin programa olan güveni artırdığını vurgulayan Şimşek, "2024'te dünyanın önde gelen üç derecelendirme kuruluşundan not artırımı alan tek ülke olduk" dedi.