Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Dünya Gümrük Günü öncesinde Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, yerli ve milli kaynaklarla üretilen x-ray cihazlarının gümrük kapılarında kullanılmaya başlandığını ve bu cihazların sayısının artırıldığını belirtti. Bolat, Türkiye’nin 155 gümrük müdürlüğüyle, 2024 yılı itibarıyla mal ticaretinde 606 milyar dolar, hizmet ticaretinde ise yaklaşık 175 milyar dolarlık işlem gerçekleştirdiğini ifade etti.
Güvenli Ticaret ve Kaçakçılıkla Mücadele
Gümrüklerde hem güvenli ticaretin sağlanmasının hem de yasa dışı faaliyetlerin engellenmesinin öncelikli hedefler olduğunu vurgulayan Bolat, 2023 yılında 23 milyar lira, 2024’te ise 55,2 milyar lira değerinde kaçak eşya ele geçirildiğini hatırlattı. 2025 yılının hızlı başladığını belirten Bolat, yılın ilk 15 gününde 285 olayda yaklaşık 1,5 milyar lira değerinde ticari eşya ve uyuşturucu maddeye el konulduğunu söyledi.
Gümrüklerde Dijitalleşme ve Yerli Teknoloji Kullanımı
Son yıllarda gümrüklerde dijitalleşme çalışmalarının hız kazandığını ifade eden Bolat, Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri Sistemi (BİLGE), Muhafız ve Plaka Tanıma Sistemi (PTS) gibi dijital çözümlerin devreye alındığını aktardı. Ayrıca, Milli Tarama Sistemleri (MİLTAR) Projesi kapsamında yerli ve milli x-ray cihazlarının geliştirilmesinde önemli ilerleme kaydedildiğini belirtti.
Bolat, "Yerli x-ray cihazlarını birçok gümrük kapımızda kullanıyoruz. KKTC Gazimağusa gümrüğünde eşya geçişi için bir x-ray cihazı yerleştirdik. Bavul x-ray cihazları ise tüm gümrük kapılarında faaliyette. Merkezi Kontrol, Komuta ve Güvenlik Ağı ile ülkemizin tüm gümrük müdürlükleri arasında koordinasyon sağlanıyor," dedi.
Ek Tahakkuk ve Devlete İlave Gelir
Bakan Bolat, ikinci kontrol ve sonradan denetim uygulamaları sonucunda 2024 yılında 6,8 milyar lira ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendiğini, bunun devletin gelirlerini artırmaya katkı sağladığını ifade etti. Gümrüklerde güvenlik, etkinlik ve teknolojinin entegre şekilde kullanılmaya devam edeceğini belirtti.