Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
HABERLER>EKONOMİ
17 Temmuz 2021 Cumartesi - 10:50

Uluslararası piyasalar

Haftanın son işlem gününde Avrupa 10 yıllıkları hafif alıcılı seyrederken getirilerde ortalama 2 baz puanlık geri çekilmeler izlendi.

Uluslararası piyasalar

Eurotahvil Piyasaları

Haftanın son işlem gününde Avrupa 10 yıllıkları hafif alıcılı seyrederken getirilerde ortalama 2 baz puanlık geri çekilmeler izlendi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi ise yatay hareketle 1.30 seviyesinden işlem gününü sonlandırdı. Türk eurotahvilleri, gelişmekte olan ülke kıymetleri arasında öne çıkarak hafta genelinde pozitif performans sergiledi, geçtiğimiz hafta 395’e yükselen ülke risk primi 380 seviyesine çekildi. 5 yıl vadeli kıymet 4,90%, on yıl vadeli kıymet ise 6,02% seviyesine daralırken, uzun tarafta getiriler 6,80% bölgesine çekildi. Eximbank 2026 ve Akbank 2031 kıymetleri de alım görerek ihraç sonrası en yüksek seviyelerini gördü

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Haftanın son işlem gününde hisse senedi piyasalarına satıcılı seyir hakimdi. ABD’de bugün açıklanan karışık veri seti ise endeksler üzerinde etkili oldu. Perakende satışlar Haziran ayında görülen yükselişle pozitif bir tablo çizerken, Michigan Üniversitesi endeksinin öncü sonuçları ekonomik büyümede olası ivme kaybını gündeme getirdi. Enerji ve hammadde endeksleri baskılayan iki sektör olarak öne çıktı. Delta varyantının yayılmaya devam etmesi ile birlikte turizm sektörü hisselerinde de düşüş bugün de sürdü. S&P 500 endeksi günü %0,76 düşüşle 4327,11 puan seviyesinde tamamladı. Enerji %2,76 ile en fazla değer kaybeden sektör olurken, altyapı %0,99 oranında yükseliş kaydetti. Delta varyantının da etkisiyle Norwegian Cruise Lines %5,36, Carnival %4,69, United Airlines %3,56 ve Southwest Airlines %3,61 geriledi. Benzer görünüm sergileyen Dow Jones %0,86 geriledi. Enerji hisselerindeki satışla beraber Dow %3,07 ve Chevron %2,65 gerilerken Disney %2,63 oranında düşüş kaydetti. Procter & Gamble %0,97, Amgen %0,54, Travelers Cos ise %0,52 primlendi. Euro Stoxx 50 %0,51, FTSE 100 %0,06 ve CAC 40 %0,51 geriledi. DAX endeksi ise %0,57 düşüşle günü 15540,31 puan seviyesinde tamamladı. %1,49 düşüşle tercihli tüketim malları en fazla değer kaybeden sektör olurken finans %0,88 ve IT sektörü %0,67 oranında geriledi. Konut %0,84, telekomünikasyon sektörü ise %0,68 yükseldi. Endekste yer alan 30 hisseden 9’u değer kazandı. Vonovia %1,21, E.ON %1,17 ve MTU Aero Engines %0,84 primlendi. Infineon Technologies %2,80, Deutsche Bank %2,06, BMW ise %2,04 oranında geriledi. ABD’de bugün açıklanan verilere göre perakende satışlar Haziran ayında aylık %0,6 ile beklentinin üzerinde arttı ve önceki döneme kıyasla yükseliş kaydetti. Temmuz ayı öncü Michigan Üniversitesi endeksi ise 80,8 puana geriledi ve 86,5 puan beklentisinin altında kaldı. Pazartesi günü ise açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

ABD’de açıklanan perakende satışlar verisi dışında takip edilecek önemli bir verinin olmadığı haftanın son işlem gününde piyasalar başta İngiltere ve Avrupa’da oldukça hızlı yayılan Delta varyantı haberleri ile yön buluyor. G10 para birimleri arasında GBP dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi olurken GBPUSD paritesi %0.50 kayıpla 1.3760 seviyelerinden işlem gördü. 1.3696 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalama parite için önemli bir destek noktası olarak öne çıkarken öncesinde 1.3740 seviyeleri kısa süreli pariteye destek olabilir. Geçtiğimiz günlerde varlık alımlarını durduran Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın bugün beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamları sonrasında faiz artış sürecini hızlandıracağını düşündürürken NZDUSD paritesi bugün G10 para birimleri arasında dolara az da olsa tek değer kazanan durumunda. 0.70 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışan parite için 0.7080 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalama takip edilecek ilk direnç noktası olacaktır. EURUSD paritesi ise bugün oldukça sakin ve 1.18 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Dolar endeksi hafif primle 92.75 seviyelerinden işlem görürken 93 ve 93.20 seviyeleri önemli direnç noktaları olarak öne çıkıyor. Altın $1825 seviyesindeki 200 günlük ortalama ile $1837 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalamalarının oluşturduğu direnç bölgesini aşamadı ve bugün yaklaşık $20 kayıpla $1810 seviyelerinden işlem görmekte. $1800 psikolojik sınırı önemli bir destek bölgesi olarak öne çıksa da kırılması durumunda $1790 seviyesindeki 100 günlük hareketli ortalama gündeme gelecektir. $25.87 seviyesindeki 200 günlüğün kırılması gümüş üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu seviyenin üzerine kısa sürede çıkılamazsa $25 seviyesine kadar hızlı bir geri çekilme izlenebilir. Artan vaka sayılarına paralel olarak talep endişeleri ve OPEC+ haberleri ile yön bulan petrol ise gün içerisinde $70.40 seviyelerine kadar geri çekilse de işlem gününü yatay hareketle $71.60 seviyelerinden sonlandırdı. Brent petrol ise $73 seviyesinin hemen üzerinde işlem görürken $71.70 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalama kısa vadede takip edilecek en önemli destek noktası olarak öne çıkıyor.

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
 
Dinlendirilmeyen kurban eti sindirim problemlerine yol açabiliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın bir ayın ardından 1830 Dolar/ONSun üzerinde
Enflasyon verisi sonrası altının hızla toparlanma sürecinin içerisinde ...
Piyasa gelişmeleri
FED Başkanı Powell kongre sunumlarında enflasyonun yüksek seyrettiğini ...
Enflasyon her şeyi tartıştırır
Hafta içerisinde açıklanan ABD enflasyon verileri sonrası Powell’ın Kongre’de ...
 
Uluslararası fiyat baskıları TCMB’yi düşündürüyor
Bugün, yurt içi tarafta dikkatlerimiz; TCMB’nin yapacağı Para Politikası ...
Merkez Bankası faiz oranını değiştirmedi
Merkez Bankası faiz oranını yüzde 19'da sabit tutma kararı aldı.
TCMB: Enflasyon belirsizliği faiz indirimi alanını daraltıyor
Enflasyonun oynaklık gösterdiği pandemi kilitlenmelerinden dönüşe dair ...
 
TCMB'nin faiz kararı TL varlıkların seyri üzerinde belirleyici olacaktır
ABD’de dün açıklanan enflasyon rakamı mayıs ayından sonra haziran ayında ...
Altının enflasyon verisi sonrası 1800 Dolar/ONS’un üzerinde tutunmaya devam ediyor
Dünkü seansta piyasalar pozitif bir başlangıç yapmasına rağmen günün sonunu ...
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %21,76, aylık %1,76 arttı
Tarım-ÜFE' de (2015=100), 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri