Ankara Valisi Ercan Topaca, kentte artan güvenlik önlemleri, OHAL’le ilgili yetki kullanımı ve belediyelerin çalışmalarıyla ilgili Hürriyet Ankara’ya açıklamalarda bulundu. Kentin dört bir yanında süren güvenlik kontrollerinde günde 30 bine yakın kişinin kimlik kontrolü ve araç aramasının yapıldığını söyleyen Topaca, “Kimsenin kalbini kırmayın” talimatı verdiğini belirterek şöyle konuştu:
“Güvenlik güçlerine ‘aramalarda hassas olun ama kimsenin kalbini kırmayın, aramalarda beni nasıl arıyorsanız öyle arayın’ talimatı verdim. Yurtdışında da bu işler elektronik imkanlarla ve tam olarak yapılıyor. Bazen teknolojinin yetersiz kaldığı durumlarda elle arama yapma durumları olabiliyor. Bu konuda hassasız, günde 30 bin kişiyi aradığımız oluyor.
400 KİLO PATLAYICI VARDI
Gölbaşı’nda ‘teslim olun’ çağrısına karşılık kendini patlatan kadın, canlı bomba eylemi düzenlemeyi amaçlıyordu. 400 kilo patlayıcı vardı. Yakalanmasa facia olurdu. Hedefi kalabalık yerlerdi istihbarat notlarında da bu vardı. Eryaman’da yakalanan şahıs DAEŞ’liydi. Şahsın Anıtkabir ve eski Meclis’te keşif yaptığı da tespit edildi. Onun hedefi de 10 Kasım veya 29 Ekim törenleriydi. Başkent’te terör eylemlerine karşı sıkı bir çalışma içindeyiz. Görev yaptığım yerlerde hassas olduğum iki konu uyuşturucu ve fuhuş. Çocuklarımız zehirleniyor. Bunlarla mücadelemiz sıkı şekilde sürecek. Eğlence mekanlarını da denetliyoruz. Bu demek değil ki insanlar eğlenmesin. Kimsenin eğlenmesiyle derdimiz yok.
KALDIRIMLAR KÖTÜ DURUMDA
Fırsat buldukça Başkent’te uzun yürüyüşler yaptığını belirten Topaca, şu ifadeleri kullandı: “Zaman zaman Ankara’da 7-8 kilometre yürüdüğüm oluyor. Hatay’da da aynı şekilde yürürdüm, bilmediğim sokak cadde yoktu. Bir şehri ancak böyle tanırsınız. Ankara’da uzun süre görev de yaptım. 1990- 1993 arasında kaymakamlık stajında buradaydım. 2000’den sonra 10 yıl da görev yaptım. Ankara’yı iyi bilirim. Ankara’da ara sokaklardaki kaldırımlar gerçekten kötü durumda. Başkent’e yakışmıyor. Bebek arabalı bir kadın şu durumlardaki kaldırımda rahatça yürüyemez. Bir kaldırım standardı olmalı. Hem Büyükşehir hem Çankaya belediye başkanlarıyla görüşmemde söyledim.”
FETÖ’YLE MÜCADELE VE GÜVENLİK DIŞINDA OHAL YETKİSİ KULLANMAM
OHAL’de yetki kullanımıyla ilgili düşüncelerini de açıklayan Vali Topaca, “OHAL yetkilerimizi güvenlik ve FETÖ’yle mücadele konusunda kullanıyoruz. Onun dışında kullanmayı düşünmüyorum” dedi.
Öveçler’deki gecekondu yıkımının güvenlik gerekçesiyle yapıldığını ifade eden Topaca, “Son dönemde yaşanan kazalar can güvenliği tehlikesi yaratıyordu. Mahkeme zaten değerini verir. Diğer taraftan Ankaralı uzun süredir bekliyordu. Her gün binlerce araç boş yere trafiğe giriyordu. Vatandaşı bekletmemizin gereği yoktu. Düşünün burası da Ankara’nın ana arterlerinden birisi, gidiyorsunuz direkt karşınıza gecekondu çıkıyor” diye konuştu.
CUMHURİYET KULESİ YIKILMAMALI
Belediyelerin kendi dönemlerinde bitirebilecekleri işleri yapmasının daha doğru olacağını belirten Vali Topaca, yarım kalan Keçiören’deki Cumhuriyet Kulesi’yle ilgili düşüncelerini de açıkladı: “Cumhuriyet Kulesi yapılırken Mahalli İdareler Genel Müdürü’ydüm. O dönemki ilçe belediye başkanı orayla ilgili bir borçlanma istedi, izin vermedim. Ancak yine de bir şekilde yapımına başlandı. Şimdi belli bir noktaya geldi ve öylece kaldı. Bu saatten sonra yıkılması doğru olmaz. Gerekirse üstten tıraşlanıp yapılabilir. Hem Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’le hem Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’la da konuşurum. Şunu da belirtmeliyim belediyeler kendi dönemlerinde yapabileceği işleri planlamalılar, aksi takdirde bu tip sorunlar ortaya çıkabiliyor.”