Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
20 Mayıs 2009 Çarşamba - 09:04

Yeni Teşvik Yolda..

Hükümet, 15 gün içerisinde uygulamaya koymaya hazırlandığı teşvik paketinde ana çerçeveyi belirledi.

Yeni Teşvik Yolda..

 Bu kapsamda, Türkiye'nin her yerinde ileri teknoloji ürünleri üretimi içeren, yüksek katma değer yaratan aralarında otomotiv, uzay sanayi ve kimya sanayi gibi 15 civarındaki sektörü bölgesel, sektörel ve büyük proje bazlı çalışmaları dolayısıyla teşvik alacak.

Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) hafta başındaki toplantısında, kalkınmayı ve ihracatı teşvik ederek, uzun vadede kaynak yaratacak sektörlere ilişkin çalışmalar ile bölgesel ve sektörel öncelikleri esas alan Yeni Yatırım Teşvik Sistemine ilişkin çalışmalar ele alındı. Bu kapsamda uzun bir süredir gündemde bulunan ancak, çerçevesi bir türlü belirlenemeyen teşvikler ile teşviklerin kapsayacağı sektörler belirlendi.

ÖNCELİK İLERİ TEKNOLOJİDE

Hazırlıkları tamamlanıp 15 güne kadar Bakanlar Kurulu'ndan çıkması planlanan teşvik paketinde, hazine arazisi tahsisi, KDV ve gümrük vergisi istisnası, indirimli kurumlar vergisi ve faiz destekleri yer alıyor.

Söz konusu paketteki teşviklerden öncelikli olarak ileri teknoloji ve yüksek katma değer yaratan sektörlerin faydalanması öngörülüyor. Böylece, Türkiye'nin ileri teknoloji ürünlerinin üretimi ve ihracatının teşvik edilerek uzun vadeli kalkınmaya kaynak oluşturulması planlanıyor. Bu çerçevedeki sektörlerin başında otomotiv, uzay sanayi, kimya sanayinin geldiğine dikkat çekilirken, sektör sayısının 15'e ulaşacağı belirtiliyor.

KURUMLAR VERGİSİ YÜZDE 2'YE İNECEK

Paket ile işletmelerin vergi yükünü hafifletmek amacıyla yüzde 20 olarak uygulanan kurumlar vergisinin bölgesel, sektörel ve büyük proje bazlı çalışma yapan şirketler için yüzde 2'ler seviyesine indirilmesi öngörülüyor.

Yeni Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında da önümüzdeki hafta başında masaya yatırılacak konular da belirlendi. Buna göre, yeni istihdam imkanları için işgücü maliyetlerinin, girdilerin, vergilerin düşürülmesi, işyeri kapasite oranlarının artırılması gibi konuların yanı sıra, piyasaya kredi olanaklarının açılması görüşüldü. Aktif işgücü programları çerçevesinde mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik farklı ne tür yöntemlerin uygulanabileceği tartışıldı. Belediyelerin mesleki eğitim konusundaki çalışmalarının daha nasıl geliştirilebileceği ele alındı. İşini kaybeden vatandaşların işe alınması halinde primlerinin İŞ-KUR tarafından ödenmesi çalışması da yeniden tartışıldı. İş-Kur'un, geçici iş yaratma, mesleki eğitim ve işsizlerin primlerini ödeme şeklinde destek vermesi görüşüldü.

 

Kredi vermeyen bankalara garanti fonu

Hükümet, özel sektöre kredi akışını sağlayacak tasarı için harekete geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mahalli seçimler öncesi müjdesini verdiği çalışmalar tamamlandı. Kredi Garanti Fonu A.Ş'nin kurulmasına ve işlerlik kazanmasına imkan sağlayan tasarı ile firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına 1 milyar liraya kadar destek getiriliyor. Destekle ilgili olarak nakit veya özel tertip senet ihracına imkan sağlanıyor. Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilen tasarı yasalaştığında KOBİ'lere 6 ila 10 milyar lira arasında kredi imkanı sağlanması bekleniyor.

BAHANELERİ KALMADI

Böylece reel sektöre kredi vermeyen bankaların da ikna edilmesi hedefleniyor.

Kaynak aktarımının gerçekleştirileceği kredi garanti kurumlarını tespit etme ve kaynak aktarımına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'na veriliyor. Detayları Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği tasarı ile bankalara kolaylıklar getiriliyor. Kredi Garantisi verecek olan bankalar, payları oranındaki kısımlar için Bankacılık Kanunu'nda bazı istisnalardan yararlanabilecekler. Bu kapsamda örneğin, sistemdeki payları için karşılık ayırmayacaklar.

 

Yeni kabine hızlı başladı

Devlet Bakanı Ali Babacan öncülüğünde yapılan toplantıya, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Devlet bakanları Zafer Çağlayan ve Cevdet Yılmaz ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer katılmıştı.

 

20.05.2009

 
CİNDORUK'TAN AÇIKLAMA
 
AB SÜRECİ TEK YÖNLÜ, DÖNÜŞÜ YOK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CİNDORUK'TAN AÇIKLAMA
DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk: 'ANAVATAN Partisi ile DP çatısında ...
HALK EKMEK BÜFELERİNE ''SATIŞ STANDARDI''
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürlüğü, başkentteki ...
'CUMHURİYET EMİN ELLERDE'
19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ...
 
İŞTE DARBEYİ ERTELEYEN İKİ OLAY...
12 Eylül darbesinin iki defa tehir edildiği ortaya çıktı.
'ERGENEKON MAĞDURUYUM'
'Emekli Orgeneral Büyükanıt, Genelkurmay Başkanı olmadan önce hakkında ...
Koruculuk Kalkıyor mu?
Cumhurbaşkanı Gül: Koruculuk gözden geçirilebilir Bakan Çiçek: Kaldırılması ...
 
Cindoruk Tepkisi
Ankara'da senaryo bitmez. Siyaset mühendisleri her daim fazla mesai yapmaya ...
Katliamın asıl nedeni “namus meselesi”
MARDİN’in Bilge köyündeki inanılmaz katliamın yankıları sürerken, zanlı ...
Katliamın zanlıları tutuklandı
Bilge Köyü'nde 44 kişiyi uzun namlulu silahlarla ölümüne sebep olduğu ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri