Geçen haftanın son günü Dallas Fed Başkanı Kaplan, finansal piyasaların aşırılıklar ve dengesizlikler içerisinde bir dönemde olduğu ve bu aşırı risk alma durumu nedeniyle FED’in varlık alımı azaltmayı düşünmesi gerektiğini belirtti. Dallas Fed Başkanı Kaplan’ın bu sene oy hakkı olmamasına rağmen bu açıklamaların etkisi ile yurt dışı piyasalara etkisi negatif, dolara etkisi ise pozitif oldu. Geçen hafta yoğun ekonomik veri akışının ardından bu hafta yurt dışı ekonomik gündemin durgun kalacağını söyleyebiliriz. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararı ve Cuma günü 978 bin istihdam artışı beklentisi ile ABD tarım dışı istihdam verileri takip edilecek. Yurt içi piyasalar için haftanın en önemli verisi bugün saat 10:00’da açıklanacak Nisan ayı TÜFE rakamları olacak. Nisan ayında TÜFE’nin aylık %1.8 artmasıyla yıllıkta %17.3’e ulaşması bekleniyor. TCMB’nin projeksiyonunda %17 yıl içerisinde zirve olarak görülmesi beklentilerin altında kalma beklentisini oluşturuyor. Enflasyon verileri sonrasında ise Perşembe günü TCMB faiz kararı piyasalarda izlenecek. Enflasyon beklentilerinin beklentiden düşük çıkması ve TCMB’nin faizi sabit tutması, Mayıs ayı içerisinde reel faiz tartışmalarını azaltabilir ve risk primini düşürerek piyasaları olumlu yönde etkileyebilir.
Dolar/Tl 8.17-8.30 bandını takip ediyoruz. Cuma günü Dallas FED Başkanı Kaplan’ın açıklamaları ile dolar 8.30 seviyesine kadar yükselmişti. FED’de bu dönem oy hakkı olmadığı için kalıcı bir dolar etkisi beklemiyoruz. Bugün açıklanacak TÜFE verisi beklentinin altında kalırsa 6 Mayıs’ta TCMB’nin sabit kalması beklenen faiz ile birlikte 8.17’ye kadar bir geri çekilme bekleyebiliriz.
Beklenti var, para girişi yok. Bankacılık sektöründe beklentileri aşan karlar ve faizlerin düşmesi ile gerileyen risk primleri, bankaların toplam işlem hacmi ve getirisi üzerinde etkisi olmadı. Bu hafta TCMB kararı öncesinde piyasalarda para girişi izlenecek. Cuma günü olduğu gibi bugün de 1393-1395 bandının korunduğu ve para girişi olması halinde 1415’in hedefleneceği yatay ve sıkışık piyasanın devamını bekliyoruz.
Haziran kontratlarında ilk gün... Haziran vade kontratlarında Mart ayından bu süregelen yatay kanalın ana direnci 1500 ve ana desteği ise 1402’de bulunuyor. 1455 seviyesi ise ara destek/direnç olarak çalışmasını beklediğimiz seviye olacak. 1455-1500 aralığında bandın kısa vadede etkili olmasını bekliyoruz.
USD/TL taban oluşması devam ediyor. Haziran ayı kontratlarında 8.45’den yükselen kanal desteği ile birlikte taban oluşumu gerçekleşiyor. İlerleyen günlerde 8.45-8.49 destek bölgesinin güçlenme ile birlikte yukarı yönde baskının artmasını bekleyebiliriz. 8.61 ve 8.63 dirençlerimiz ise kısa vadede etkili olacak direnç noktalarımız olacaktır.
Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı