Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
11 Mart 2010 Perşembe - 06:42

"Hükümet Gökçek'i görevden alsın"

Ankara’da toplu taşıma ücretlerinin 2003 fiyatlarına geri dönmesinin ardından başlayan ulaşım krizinde muhalefet sertleşmeye başladı. Son seçimde MHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan MHP MYK Üyesi Mansur Yavaş, “Hükümet derhal konuya el atarak Belediye Başkanı dahil tüm sorumlular hakkında soruşturma açmalı, gerekirse görevden almalıdır” dedi.

 Hükümet Gökçek i görevden alsın

ANKARA’da ulaşım krizi sürerken, 29 Mart seçimlerinde MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan MHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Mansur Yavaş’tan çok sert bir çıkış geldi. Yavaş, “Hükümet derhal konuya el atarak Belediye Başkanı dahil tüm sorumlular hakkında soruşturma açmalı, gerekirse görevden almalıdır” dedi.

Toplu taşıma konusunda hiçbir ilerleme kaydedilemediğine değinen Yavaş şunları söyledi:

“Mahkemeye kızıp, halkın cezalandırılması Ankaramıza yakışmamaktadır. Bu yapılan halka zulümdür, eziyet çektirmektir. Mahkeme kararından sorumlu olan halk değildir. 29 Mart seçimlerinden bu yana bir yıl geçmesine rağmen ulaşım sorununa çözüm olacak tek bir adım atılmamıştır. Ankara ulaşımının Türkiye’nin en pahalı ulaşımı olduğu açıktır. Belediye çarçur ederek israf ettiği kaynakların bedelini insanların en temel hakkı olan sudan ve ulaşımdan karşılamaya çalışmaktadır.
Mansur Yavaş:

Sürekli kavga ortamı var

Ankara kavga ortamından maalesef bir türlü kurtulamamaktadır. Ankara’nın dört yıl daha bu kavgalarla geçirecek zamanı yoktur. Hükümet derhal konuya el atarak Belediye Başkanı dahil tüm sorumlular hakkında soruşturma açmalı, gerekirse görevden almalıdır. Mahkemeye kızıp halka eziyet etmek kabul edilebilir bir davranış değildir. Dünyanın bütün çağdaş ülkelerinde ulaşım zarar etmektedir, halk adına bu zarar karşılanmaktadır. Ankara Belediyesi ise tam tersine su ve ulaşım gibi en temel ihtiyaçları pahalı karşılayarak halka karşı bir tavır sergilemektedir. Sayın Başbakan’ın seçimlerde Ankara Metrosu’nu Ulaştırma Bakanlığı’nın yapacağını söylemesine rağmen bu konuda hiçbir şey yapılamayacağı ortaya çıkmıştır. Gereksiz inatlaşmadan, israflardan ve ısrardan vazgeçilerek bir an evvel yap-işlet-devret modeliyle metronun hayata geçirilmesi zorunludur. Belediye kaynakları keyfi harcamalarla tüketilmediği takdirde EGO’nun zararları en aza indirilebilir. Bu yolla halkın daha ucuz taşınması her zaman mümkündür.”

Güleken: Görevi kötüye kullanıyor

Büyükşehir Belediye Meclisi CHP’li Meclis Üyesi Fazıl Güleken, Gökçek’in sefer sayılarını azaltıp, transferi kaldırarak görevi kötüye kullandığını iddia ederek, “Bir Milli Eğitim Bakanı’nın, ‘Mektepleri kaldırırsak, maarifi yönetmek kolay olur’ dediği gibi, Gökçek de “Sefer sayısını azaltıp transferi kaldırırsam toplu taşımayı yönetmek kolay olur mantığıyla hareket edip vatandaşı cezalandırıyor” dedi.

EGO’nun kurulduğu günden beri zarar ettiğini söyleyen ve bunun yalnızca Ankara’da yaşanan bir durum olmadığını belirten Güleken şunları söyledi:

“Belediyenin 5 katrilyon olan bütçesi hemen hemen denk tutuluyor. Gökçek borcu da ödemiyor hazineye yıkmaya çalışıyor. ‘Sosyal Belediyecilik yapıp, 160 bin aileye gıda ve kömür dağıtımı yapıyorum’ diyor, sonra da en pahalı ulaşımı Ankara’da uyguluyor. Mahkeme bunu iptal edince de, ‘EGO zaten zarar ediyordu. Şimdi yandık bittik’ diyor. EGO kurulduğu günden beri zaten zarar ediyordu. Sadece Ankara’da değil Türkiye’nin her yerinde yaşanan bu durumu belediyeler sosyal devlet anlayışı çerçevesinde sübvanse ediyor.

İndirimin faturası vatandaşa kesiliyor

Otobüsler zaten işçinin, memurunun, öğrencinin, dar gelirlinin kullandığı ulaşım araçları. Yıllarca Ankara’da diğer tüm illerden daha pahalıya bu hizmet sunuldu. Bugün toplu taşımayı indiren mahkeme kararının faturası vatandaşa kesiliyor. Sefer sayıları azaltılıp, transferin kaldırılması görevi kötüye kullanmaktır.”

Gökçek’in yargı kararını halka şikayet ederek mahkemelerle halkı karşı karşıya getirdiğini savunan Güleken, “Belediyenin aldığı zam kararının iptalini içeren mahkeme kararının ardından makul ölçülerde zam yapabilir. Ama Gökçek tüm davaları kaybettiği için makul bir çözüm bulmak yerine yargıyla halkı karşı karşıya getirmeye çalışıyor.”

Halk yanıLtılıyor

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, kentte ulaşım ücretlerinin düşürülmesine ilişkin olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, mahkeme kararının gerekçelerini görmezden geldiğini ve halkı yanılttığını ileri sürdü.
Şehir Plancıları Odasından yapılan yazılı açıklamada, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, “ilgili mahkeme kararı nedeniyle birtakım tedbirler uygulayacağı ve sefer sayılarının azaltılacağı” şeklindeki açıklaması anımsatıldı. Belediyenin temel işlev ve görevlerinden biri olan ulaşım hizmetleri konusunda Gökçek’in yapmış olduğu açıklamanın, belediyenin halkı cezalandırmayı seçtiğini ortaya koyduğu savunulan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“Sayın Gökçek, ne yazık ki mahkeme kararlarının sonuç kısmında yer alan, ‘dava konusu idari işlemin iptaline’ ibaresinin arkasına saklanmakta ve mahkeme kararını uygulamaktan başka çaresinin olmadığını iddia etmektedir. Oysa, mahkemelerin bugün gündemde olan bu kararlarında belediyeye hiçbir şekilde ‘zam yapamazsın’ denilmemektedir. Mahkemeler, açıkça ve sadece ulaşım ücretlerine yapılacak zamlar belirlenirken hukuka uygun olması, keyfi şekilde değil, bilimsel bir araştırma sonucunda somut bir gerekçeye dayanması ve kamu niteliğindeki meslek kuruluşlarının da bulunduğu bir toplantıda bu kararın alınması gerektiğini ifade etmektedirler. Ancak, ne yazık ki Sayın Gökçek tarafından bu kararların içeriğinden hiçbir şekilde bahsedilmemekte ve halkın yanılgıya düşmesi sağlanmaktadır.”

Tanık: Gökçek yeni fiyat belirleyebilir

ÇANKAYA Belediye Başkanı Bülent Tanık, ulaşım krizinde Büyükşehir Belediyesi’nin usul ve yönteme uyarak yeniden bir fiyat belirlenmesine gidebileceğini söyledi.
Tanık, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ulaşım zammına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Tanık, Ankara 2. İdare Mahkemesi ile 9. İdare Mahkemesi’nin aldıkları kararlara değinerek bu kararların iyi bir biçimde analiz edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Tanık, söz konusu iki kararın yapılan zamlarda kamu yararının gözetilmediği ve zam kararı alınırken gereken özenin gösterilmediğini ortaya koyduğunu belirterek 9. İdare Mahkemesi’nin gerekçesini meclis üyeleri ile paylaştı. Tanık, ‘9. İdare Mahkemesi ‘Toplumdaki kamu hizmetlerinden ve bu kamu hizmetleri içinde yer alan toplu ulaşım olanaklarından, herkesin eşit, güvenli konforlu ve en ucuz şekilde yararlanılması asıldır’ dediğini ve bunun çok önemli ve de dikkate alınması gereken bir husus olduğunu kaydetti. Tanık, bundan sonraki süreç için şu önemli uyarılarda bulundu:

Görev ihtiyaç karşılamak

“Usul ve yönteme uyarak yeniden bir fiyat belirlenmesine gidilmesi kentimizde yaşanan, yaşanması olası sıkıntıları gidermek ve Büyükşehir Belediyesi’ni bu konuda zan altında tutacak ya da eleştirilere hedef haline getirecek bir uygulamadan bizi koruyacaktır. Biz şuna inanıyoruz ki, Büyükşehir Belediyesi Meclisi ve Büyükşehir Belediyesi’nin temel hedefleri, yargı süreci ile ilgili bir politik kavganın tarafı olmak ve yargıya yönelik hesaplaşmaların bilbordlara yansıması yönünde bir işlemin icra makamında olmak değil, belediye mevzuatının ve Büyükşehir Kanunu’nun bize vermiş olduğu görevleri ve hemşerilerimizin ihtiyacını karşılamaktır.”

 
Kadının işgücüne katkısı düşük
 
Yılın Prestij Ödülleri sahiplerini buldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara'da bomba yüklü kamyon
Ankara’da akşam saatlerinden bu yana hareketli saatler yaşanıyor… Ankara ...
İşte CHP ve MHP'nin cevabı
Kamuoyunda 'taş atan çocuklar' kanunu olarak bilinen yasa tasarısı raflardan ...
Dev projede meydan ABD'ye kaldı
Ekonomisinde zor günler geçiren Avrupa, dünyanın en büyük savunma projelerinden ...
 
Türkiye’nin IMF’ye borcu 2013’de bitiyor
Türkiye, 49 yıllık süreçte şimdiye kadar 19 Stand-By anlaşması yaptı ve ...
Erdoğan Arap Nobeli'ni aldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kral Faysal Vakfı tarafından verilen ''Kral ...
Melih Gökçek: Çıkmaza girdik
'Hem akaryakıt giderlerini hem de personel giderlerini karşılayamayacağız.'
 
'Anayasa herkese sorulmalı'
Baykal: Anayasa değişikliği işbirliği ile gerçekleşir; ‘ABD’den onay alırım’ dersen olmaz.
Borcunu ödeyemeyen sayısında korkutan artış
Türkiye'de krizin kişiler üzerinde ne kadar etkili olduğu ile ilgili muhtelif ...
CHP Lideri Baykal'dan çağrı
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM Grup Toplantısının çıkışında gazetecilerin ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri