Ekim ayının sonlarında pek de iyi anıları olmayan borsalar, Kasım’a tepki vererek güçlü bir başlangıç yaptı. Avrupa’da ; Almanya %2.0, İtalya % 2.6, Fransa %2.1 artarken ABD’de; Dow Jones %1.6, S&P 500 %1.2 ve Nasdaq %0.4 artışla kapandı. Türkiye’de de BIST100 % 1.9 artışla 1,133.59 puandan kapattı. En çok değer kazanan endeks % 5.4 artışla Ulaştırma Endeksi oldu.
5 Ağustos'ta 7 TL'yi geçen dolar kuru 82 gün sonra 26 Ekim'de 8 TL'yi geçti. Yani ortalama her gün 1.2 kuruş TL değer kaybetti. Ancak 8 TL'yi geçtikten sonra değer kaybının hızlandığı görülüyor. Dün de 8.42'ye kadar çıkan kuru dikkate aldığımızda son 7 günde ortalama günlük 6 kuruş değer kaybetti. Yıl sonuna az süre kaldığı halde kurun nasıl kapatacağını öngörmek mümkün değil. TCMB beklenti anketine katılan piyasa aktörlerinin ortalaması Eylül sonundayken “yılı 7.60 ile kapatır” derken, Ekim sonundayken “7.90 ile kapatır” demişti.
TCMB, buna karşı fonlama faizini yükseltme yoluna gidiyor ancak bunun yetersiz kaldığı görülüyor. Cuma günü Borsa İstanbul’daki repo piyasasına gecelik likiditeyi durduran TCMB dün sabah da TCMB bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerini sıfırlayıp, Açık Piyasa İşlemleri kapsamında TL cinsi kira sertifikaları karşılığında kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen gecelik vadeli repo işlemleri durdurdu. TCMB, bu hamlesiyle fonlama faizini daha yukarı çekiyor. Son durumda AOFM oranı % 13.45'e yükseldi. Ancak diğer bir gösterge 2 yıllık tahvil faizi % 15’i geçmiş durumda.
Artık yeni fonlamaların çoğunun Geç Likiditeden yani % 14.75 yapılması ile AOFM daha yükselmesi bekleniyor. Fakat bu durum kurdaki trendi bozmaya yeter mi? ABD seçimlerinin bu akşam neticelenmesiyle dolar endeksinde bir hareket bize yardımcı olur mu yoksa bozar mı? Piyasada artan bir beklenti olarak 19 Kasım’daki Para Piyasası Kurulu toplantısını beklemeden TCMB normalden daha yüklü bir faiz artışı yapar mı? Bu soruların cevabını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bugünkü Enflasyon verileri bu konuda biraz daha netleştirici olabilir.
Bu sabah Asya’da; Japonya borsası tatil nedeniyle işleme kapalıyken, Çin borsası %1’e yakın, Hong Kong ve Güney Kore borsaları %1’in üzerinde primli seyrediyor. Dolayısıyla hafif olumlu bir açılış beklenebilir.
STRATEJI
BIST100 Endeksi; 21 Eylül'de 1087 den başlayan yükselişte BİR AYDA % 12.5 artış yaşayarak 21 Ekim’de 1223 seviyesine yükselmişken sonrasında % 10 düşerek ay sonunda 1112’den kapandı. 1170 altında hedge önermiştik. Şimdi 1090 seviyesinin orta vadeli önemli destek olduğu görülüyor. Yukarda ise 1150 geçilmeden iyimserlik erken olabilir.
Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı