Sürecin iyileştirilmesine yönelik çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı çalıştayda konuşan ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, “Meslektaşlarımızın birikimlerini ÇED surecine aktarmaları için çaba harcıyoruz. Kamu yararı gözeten bir ÇED mevzuatının düzenlenmesi için yoğun bir mesai harcıyoruz. Artvin Cerrahtepe’den, Amasra’daki termik santrallere, Eymir’de ki otel projesine kadar gelecektebu tür hataların bir daha gerçekleşmemesi için sonuçlar çıkarmaya çalışıyoruz. Oda olarak bir ÇED sorunlarına çok dava açtık ve yönetmeliğin değişmesine vesile olduk. ÇED yönetmeliğinin kalkınmayı ön gören ama aynı zamanda da korumacı yaklaşımı da hayata geçirmesi gerektiğini düşünüyor, bunun içinde paydaşların iyi iletişim kurması gerektiğini ön görüyoruz”dedi.
‘ZAMAN ZAMAN SIKINTI OLUYOR’
ÇED yönetmeliğinde zaman zaman çeşitli sıkıntılar yaşandığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise şunları söyledi:
“Bizlerin bu konuyla ilgilide her kesin her kesimin hassasiyetini doğru olarak belirleyip ortaya koymamız lazım. Hazırladığımız ÇED yönetmeliği hemen hemen Avrupa Birliği direktifiyle aynı uyumda. Cözüm odaklı olacağız. ÇED ile ilgili rehber dökümanların olmaması bizim en büyük eksiklerimizden biri. 1993’ten bugüne kadar önemli hafıza oluştu. Türkiye’de ÇED ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere, bu dökümanlardan daha kaliteli ÇED’lerin oluşturulması için yol haritalarını devreye sokmamız lazım.”