Türk Gastrointestinal Endoskopi Derneği’nin düzenleyeceği etkinlikte, sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgili dünyadaki son gelişmeler ele alınacak, pankreas kanserinde erken tanıya imkân sağlayan Lineer Tarayıcılı Endoskopik Ultrasonografi Cihazı (EUS) yöntemiyle canlı vaka incelemeleri ve woorshoplar yapılacak. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılacak pankreas kanseri inceleme ve tedavi yöntemleri, etkinliğin gerçekleşeceği Sheraton Otel’deki salona canlı olarak aktarılacak. EUS yöntemini, 2003 yılında Türkiye’ye getiren ilk isimlerden biri olan ve etkinlikte de Radyofrekans Ablasyon (RFA) tedavisi ile pankreas kanseri bir hastaya canlı müdahalede bulunacak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Cindoruk, şunları söyledi:
CERRAHİ ŞANSI YÜZDE 20
“Endoskopik Ultrasonografi Cihazı ile tedavi yöntemi Türkiye’de 2003’ten bu yana uygulanıyor. Pankreas kanseri tanısı konulan vakalardan ancak yüzde 5’i 5 yıllık yaşama, yüzde 20’si de cerrahi şansına sahip oluyor. Bu cihaz sayesinde pankreası, mideden görme şansı buluyoruz. Kitleden parça alıp erken tanı koyabiliyor, kapalı ameliyatlar yapabiliyoruz. Etkinlikte de cihazla yapacağımız canlı vaka incelemelerini, etkinliğin gerçekleşeceği salona canlı bağlantıyla aktaracağız. Oradaki gastroenteroloji uzmanları, asistanları, diğer branşlardan uzmanlar, üniversite öğrencileri de bu tedaviyi izleyecek”
PANKREAS TESTLERİ YAPTIRILMALI
Öte yandan son dönemde pankreas kanseri görülme sıklığının arttığına da dikkat çeken Cindoruk, erken tanı için uyarılarda bulundu:
“Pankreas kanserinde en büyük sıkıntı geç tanı. Vakalar geç müracaat ediyor. Bunun önüne geçmek için belli bir yaşa gelmiş kişilerin, check-up içinde pankreasına da baktırmasını öneririm. Bir kişinin hazımsızlık şikâyeti varsa, anlamsız şekilde kilo kaybı yaşıyorsa, sigara içiyor, alkol alıyorsa muhakkak doktora gitmesi ve pankreas enzim ve testlerini yaptırmasında fayda var. Ancak bu şekilde erken tanı olabilir.”