Enflasyondaki yükselişe rağmen Fed’in put opsiyonunu masada bırakması uzun vadeli ABD tahvil faizlerini ve doları baskılayarak küresel risk iştahını destekliyor.
ABD ve Çin’in önderliğindeki küresel büyümenin “K” dan “V” ye dönmesiyle beraber, küresel sermaye Avrupa ve gelişmekte olan ülke borsalarına akmaya başladı.
Ancak tüm gemileri yüzdüren bir alım dalgası söz konusu değil. Enflasyondaki yükselişin eninde sonunda parasal sıkılaşmaya yol açacağının farkında olan yatırımcılar seçici davranıyor.
Ekonomi politikalara yönelik belirsizlikler nedeniyle Türkiye güçlü küresel risk iştahından yararlanamayan az sayıda gelişmekte olan ülke arasında yer alıyor.
Türk lirası sene başından beri %14 değer kaybıyla en zayıf gelişmekte olan ülke parası, MSCI Türkiye %20 kayıpla en kötü performans gösteren gelişmekte olan borsa endeksi konumunda.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz indirimi için Temmuz - Ağustos aylarını işaret eden konuşması üzerine Türk lirasında satış baskısı ile güne başlıyoruz.
Mayıs ayı PMI verisinin 49,3 ile son bir yıldır ilk kez 50 seviyesinin altına gerilemesinin ardından yapılan açıklamayı siyasi otoritenin temel önceliğinin enflasyonla mücadeleden çok büyüme olduğu şeklinde okuyoruz.
Merkez Bankası’nın bugün saat 14.00’de piyasalarla yapacağı toplantıda vereceği mesajlara ve kamunun kura müdahale etmesine göre faiz ve kur tahmin patikamıza karar vereceğiz.
Dövizdeki yükselişin borsada %1 civarında gerilemeye yol açmasını bekliyoruz. İlk satış dalgası sonrası hisse bazında ayrışmalar öne çıkacak.
Negatif tarafta bankalar, Alarko Holding, Anadolu Grubu Holding ve Torunlar GYO negatif ayrışabilecek şirketler. Pozitif tarafta beyaz eşya, otomotiv, demir-çelik, savunma sanayi, büyük holdinglerin pozitif ayrışmasını bekliyoruz.
Haberler & Makro Ekonomi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan faiz indirim mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam TRT’de katıldığı yayında "Bugün Merkez Bankası başkanımla görüştüm. Faizleri düşürmemiz şart, faiz yükünü düşürmemiz lazım" açıklamasında bulundu.
Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı