Geçen haftayı Dallas Fed Başkanı Kaplan’ın tapering çağrısı ile bitirmiştik, yeni haftaya ABD’den hayal kırıklığı yaratan ISM ve inşaat harcamaları ile başladık. ISM İmalat sanayi endeksi 65 beklenirken, 60.7 gerçekleşti. ISM alt kalemleri olan yeni siparişler, üretim ve istihdam endeksleri güçlü gerileme gösterdi. GSYIH hesaplamasını etkileyen inşaat harcamaları %1.8 beklenirken, %0.2 artış gösterdi. Hepsinin temelinde girdi fiyatlarında artış ve tedarik sorunu dikkat çekti. Kaplan’ın açıklamaları ile endişeler ABD’de kötü verilerine kadar sürdü. ABD doları tüm para birimleri karşısında geri çekildi, ABD 10 yıllıkları son bir haftanın düşüğüne geriledi. ABD ve Avrupa’da beklentiden iyi gelen şirket karları, borsalarda pahalı söylemlerini bastırmaya devam etti. ABD şirket karlarının yarısı geldi ve gelen karların %90’nı beklentileri aştı. ABD şirket karlarının beklentileri tutulduğu tarihten bu yana en güçlü çeyreği yaşıyoruz. Doların zayıflaması, güçlü çeyreksel karlar ve zayıf gelen ABD verileri ile global büyümeye odaklanarak Mayıs’a güçlü bir başlangıç yaptık. BIST’e tüm sektörler ve endeksler gün içi en yüksek seviyeden kapanış yaparak uzun bir aradan sonra yurt dışına paralellik gösterdi. Dün beklentinin altında kalan ama Mayıs’ta da güçlü kalacağının sinyalini veren enflasyon, Perşembe günkü TCMB’nin faiz kararının sabit kalacağı beklentisini güçlendirdi. TCMB faiz kararı metninde gelecek toplantıya ilişkin bir değişiklik sinyali gelmediği taktirde BIST’e Mart ayındaki kayıplarını Mayıs ayında geri almaya devam edebilir.
Dolar/Tl 8.17 desteğine geri çekilme bekleyebiliriz. Zayıf gelen ABD verileri ile gerileyen dolar endeksi, düşük gelen Nisan enflasyon verisi ve TCMB’nin faizleri sabit tutacağı beklentisi Tl’yi Perşembe gününe kadar destekleyebilir. Risk alma iştahı içerisinde yabancı ilgisi olması halinde ancak 8.17 desteği kırılabilir. Mart’ın yaraları Mayıs’ta kapanır mı?
Mart ayında en büyük yarayı bankalar, Nisan ayında en büyük yarayı Bist 100 dışı ile sınai sektörü aldı. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de güçlü büyüme sayesinde karlılıkların geneli oldukça güçlü gelerek Bist’i destekledi. TCMB faiz oranlarını sabit bırakması da bankaları olumlu etkileyerek Mart yaralarının sarılmasını sağlayabilir. Bunların gerçekleşmesi için 1445 kırılması şart olacaktır.
Haziran kontratlarının ilk gününde 1500 kırıldı. Mayıs ayının ilk gününden Nisan ayının zirvesinin üzerinde kapanış gerçekleşti. MACD ve RSI göstergeleri alım bölgesi üzerinde yükseliyor olması 1500 üzerinde hareketin devamına işaret ediyor. 1497-1500 üzerinde güçlenme 1540’a doğru yükselişin devamını getirebileceğini düşünüyoruz.
USD/TL dirençler çalıştı. Haziran ayı vadesi için geçerli olan 8.61 ve 8.63 dirençlerimiz dün satış üretti. 8.45’den yükselen kanal desteği ve 8.49 yatay desteği ise geri çekilmelerde alımların geleceği destek olabilir. 8.49-8.61 aralığının kısa vadeli işlem bandı olmasını bekliyoruz.
Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı