POS cihazı olarak da kullanılabilen yeni nesil yazar kasaların esnafa büyük bir mali yük getirdiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
İKİNCİ BİR VERGİ GİBİ
“Her banka kendi yazılımını yüklüyor, parasını alıyor. Cihazların bakım, kontrol ve bunun gibi adlarla masrafları esnafa ikinci bir vergi gibi geliyor. Bu ödeme kaydedici cihazlar aynı zamanda pos makinesi olarak da kullanıldığında bankalar da komisyonlarını alıyor. Cihazların kullanımı yaygınlaştıkça kayıt dışılığın azalması ülkemiz için son derece olumlu ama esnafa getirdiği mali yük de oldukça fazla.
2018’E KADAR ERTELENMİŞTİ
Yeni nesil yazar kasa/pos cihazları 2014 yılı cirosu 150 bin liradan az olan esnaf için 2018'e kadar ertelenmişti. Esnaf ticari hayatta bir taraftan AVM'ler ve zincir marketlerle rekabet etmeye, bir taraftan da kira, stopaj, SGK primleri ve benzeri mali yüklerin altından kalkmaya çalışıyor. Bunlara bir de yeni nesil yazar kasaların alış ve aylık maliyetleri de eklenecek. En azından mevcut yazar kasaların mali hafızası dolana kadar bunlar kullanılabilmeli.
MİLLİ SERVET HEBA OLMASIN
Mali hafızası dolan esnaf, yeni nesil cihazı da alsın. Tasarruflarımızı artırmamız gereken bu dönemde binlerce yazar kasayı çöpe atmaktansa mali hafızası dolana kadar kullanmalıyız. Kayıt dışılığı azaltmak için milli serveti heba etmeye hiç gerek yok. Bu yüzden yeni nesil yazar kasa/pos cihazı kullanma zorunluluğu 1 yıl daha uzatılmalı ve yalnızca mali hafızası dolan cihazlar yenisiyle değiştirilmeli.”