Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
HABERLER>ARAŞTIRMA-İNCELEME
28 Temmuz 2017 Cuma - 12:13

BOŞ BULAN DÖKÜYOR

Ankara’da birçok vatandaş, ev ve iş yerlerinde yapılan tadilattan çıkan molozu, ilçe belediyelerine çuval başı 2 ila 4 TL ücret ödeyip ya da 20 TL verip yasal döküm alanlarına dökmekten kaçıyor. Kaçak dökülen moloz Keklikpınarı, İmrahor ve Eymir gibi bölgeleri katlediyor.

BOŞ BULAN DÖKÜYOR

Başkent'te, yasal döküm alanlarına ya da belediyelerin temizlik ekiplerine para vermekten kaçanlar, kaçak hafriyat ve moloz dökümü yaparak çevreyi kirletmeye devam ediyor. 
Kentte, Büyükşehir Belediyesi’nin belirlediği beşten fazla döküm sahası bulunuyor. İnşaatlardan çıkan hafriyat da, firmalara ait kamyonlarla bu alanlara dökülüyor. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından GPRS sistemiyle takip edilen kamyonlar taşıdıkları hafriyatı, ton başına belli bir meblağ ödeyerek alanlara boşaltıyor. Döküm alanına para vermek istemeyenler ise hafriyatı boş buldukları arazilere döküyor.

GECE DÖKÜYORLAR

Ev ve iş yerlerinde yapılan tadilatlardan çıkan moloz ve inşaat atıkları için de vatandaşlara, ilçe belediyeleri yardımcı oluyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerince çuval başı 2-4 TL arasında değişen fiyatlarla evlerden alınan moloz ve atıklar, yasal olarak belirlenen döküm alanlarına atılıyor. Vatandaşlar, kamyonet gibi küçük araçlar için 20 TL döküm ücreti ödeyerek de döküm alanlarını kullanabiliyor. Ancak bu ücretleri ödemek istemeyenler molozları, kendi araçlarına ya da kiraladıkları kamyonetlere doldurup rastgele çevreye atıyor. Kaçak dökümler, genelde gece yarısı yapılıyor.

KENTİN BAŞ BELASI

Kentin baş belası haline gelen kaçak hafriyat ve moloz dökümünün en çok olduğu alanların başında Keklikpınarı, İmrahor, İvedik Organize Sanayi bölgesi (OSB), Eymir ve Mamak geliyor. Seyir terası olarak da bilinen Keklikpınarı’nda, vericilerin bulunduğu bölgede 878’inci Sokak boyunca dökülen molozlar, manzaranın da önüne geçmiş durumda. Ankara Boğazı projesinin hayata geçirileceği İmrahor Vadisi ile kentin korunabilmiş en büyük doğal alanlarından Eymir Gölü çevresinde de kaçak dökümler devam ediyor. Belediye ekiplerince periyodik olarak temizlenen İvedik OSB ile Mamak’ta, Çevre Yolu’nun yanı başındaki boş arazilere de inşaat atıkları dökülüyor.

ÇUVALI 2 İLA 4 TL

Hürriyet Ankara, merkez ilçe belediyelerinin Temizlik İşleri Müdürlükleri’ni vatandaş gibi arayıp, moloz işlemleri ve uygulanan tarifeler hakkında bilgi aldı. “Evimde bir tadilat yaptıracağım. İnşaat atıklarını ve molozu belediye ekipleri alıyor mu? Ücreti ne kadar” sorusuna belediyelerin verdiği yanıtlar şu şekilde: 
* Sincan Belediyesi: Alıyoruz. Çuvallayıp kapının önüne çıkarıyorsunuz ve bizi arıyorsunuz. Ekipler gelip alıyor. 10 çuvala kadar ücretsiz, daha fazla çıkarsa ekiplerimiz bir fiyat çıkarıyor. 
* Gölbaşı Belediyesi: Müteahhide verilmişse parasını o ödemek zorunda. Onun haricinde 40 çuvala kadar ücretsiz. 40 çuvaldan sonra kepçe ve kamyon gerektirdiği için 300 TL oluyor. 
* Keçiören Belediyesi(Ak Masa): Molozları çuvallayıp, kaldırıma çıkarıyorsunuz. Çuvalı sayarak buraya geliyorsunuz. Çuvalı 2 liradan işlem yapılıyor. O gün akşamına da alıyorlar. 
* Yenimahalle Belediyesi: Ücret karşılığında alıyoruz. Çuvalı 3.5 lira. Standart çuvallara dolduruyorsunuz. 
* Etimesgut Belediyesi: Bir kişinin kaldırabileceği şekilde, 35 kilogramı geçmeyecek şekilde çuvallıyorsunuz. Yolun kenarına koyuyorsunuz. Torbası 4 liraya ücretini yatırdıktan sonra ekiplerimiz alıyor.

ALMIYORLAR, YÖNLENDİRİYORLAR

* Mamak Belediyesi: Siz kendiniz döküm alanına attırıyorsunuz. Ekipler tarafından alınmıyor. (Mamak Belediyesi’nin yönlendirdiği döküm alınana kamyonetle döküm ücreti 20 TL.)
* Altındağ Belediyesi: Kendiniz atıyorsunuz. Nakliye araçlarıyla döküm alanlarına götürüyorsunuz.
* Çankaya Belediyesi: Almıyoruz molozu. Araç tutup, Mamak’taki döküm alanına götürüyorsunuz.

KARABUDAK: YÜZDE 70 AZALDI

Öte yandan GPRS uygulaması sayesinde kaçak hafriyat ve moloz dökümünün, yüzde 70 oranında azaldığını belirten Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Abdurrahman Karabudak, şunları söyledi: 
“Kaçak hafriyat ve moloz dökümündeki azalma yüzde 70 civarında. Yandex üzerinden bir GPRS sistemi bu. Bu sistem üzerinden araçlar takip ediliyor. Sıkıntılı olan bölgeler harita üzerinden kırmızı çizgiyle çiziliyor. Bir araç bunun içine girdiğinde sistem uyarı mesaj atıyor. En yakın sivil ekibimiz de bölgeye gidip, kontrol ediyor ve kamyonda bir hareket varsa mevzuatlara göre işlem yapıyor.”

CEZASI  5 BİN TL

Kaçak hafriyat dökümü yapanlara Çevre Kanunu’na göre, döküm alanları dışına moloz ve inşaat atığı atanlara ise Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapılıyor. Kabahatler Kanunu’na göre belirlenen alanlar dışına döküm yapan kişilere 100-3 bin TL arasında, inşaat faaliyetini yürüten tüzel kişi hakkında da 5 bin TL’ye kadara idari para cezası uygulanıyor. Atıkları kaldırma işlemlerinin masrafları da bu kişilerden alınıyor.

 
Engelli vatandaşlar iş istiyor
 
SURİYELİ GENELGESİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ALAYLI DEĞİL MEKTEPLİ GAYRİMENKULCÜLER
Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’ne bağlı olarak geçtiğimiz ...
‘ÇED kalkınmanın yanı sıra korumalı’
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ...
Tekirdağ'da binlerce ölü balık karaya vurdu
Tekirdağ'a bağlı Malkara, Şarköy ve Çanakkale Gelibolu ilçelerine uzanan ...
 
İşte ANKADEMİ sonuçları-2
Hürriyet Ankara’nın 13 üniversite rektörü, 200’e yakın akademisyen ve ...
İşte Ankademi sonuçları - 1
Hürriyet Ankara’nın 13 üniversite rektörü, 200’e yakın akademisyen ve ...
Şirketlere bağımsız denetim uyarısı
Türk Ticaret Kanunu (TTK) gereği konulan belirli kriterleri yerine getiren ...
 
Atık sektörü kirliliği masaya yatırdı
Atık sektörünün temsilcileri, Dünya Çevre Günü için Ankara’da bir araya geldi.
Asansörde ürküten tablo
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Varlık Özerciyes, ...
Koyun sağıp, çobanlık yapan Habib’in TEOG başarısı
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde zorlu bir yaşamın arasından koyun sağıp, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri