Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO’nun 2018 bütçeleri ve performans programları dün Meclis’te oy birliğiyle kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 bütçesi 8 milyar olurken, ASKİ’ye 3 milyar, EGO’ya da 990 milyon TL bütçe ayrıldı. Meclis oturumuna başkanlık yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, muhalefetten gelen eleştiri ve önerilere yanıt verdi. CHP ve MHP grubu, hafriyat ve otopark gelirleri, Kanal Ankara, Ankapark, fuar alanı, Ana Ulaşım Planı gibi konuları gündeme taşıdı. Daha önce ANFA üzerinden ihaleyle üçüncü şahıslara devredilen hafriyat ile ilgili belediyenin direkt ihale yapacağını anlatan Başkan Tuna özetle şunları söyledi:
HAFRİYATTA FALAN FALAN OLMAYACAK
“Arsa gayrimenkul satışlarıyla ilgili elde avuçta ne varsa satıyoruz gibi bir endişeye kimse kapılmasın. Yeni arsa üretimi yaparak, yeni alanları değerlendirerek belediyemize gelir elde etmek için böyle bir çalışma yapıyoruz. Mevcutları bitirip dükkanı kapattık gibi bir durum yok, gelir artırıcı çalışmalarımız devam ediyor. Hafriyat meselesinin altını çiziyoruz. Bundan sonra belediye olarak bunun ihalesini direkt gerçekleştireceğiz. Falan, falan, falan değil artık direkt belediye olarak ihaleye çıkacağız. Kim babayiğitse, belediyemize en yüksek geliri kim getiriyorsa ona ihalesini gerçekleştireceğiz. Anpark ismiyle İspark gibi bütün otoparklarımızı değerlendireceğiz. Bir takım dedikodulara varsayımlara gerek kalmadan inşallah düzgün bir şekilde onu da gerçekleştireceğiz.
ANKAPARK’TA ÜCRETİ HALKA SORACAĞIZ
Ankapark bitiyor, bunun işletilmesi gerekiyor. Bu işletmenin bir maliyeti var. İşletmenin emniyet ve güvenlik boyutu var. Bunu işletebilecek özel firmalar var. Bunu rastgele bir işletmeci bunu işletemez. Firmalarla ilgili bazı girişimler var. Gelip incelemelerde bulunuyorlar, değerlendiriliyor şu anda. Firmalarla oturup konuşacağız. Ne gibi teklifte bulunuyorlar bunların hepsini sizinle paylaşacağız. Biz de herşey açık. İşletmecinin çıkardığı maliyete göre kesin olmamakla beraber öngörülen bir giriş ücreti var. Telaffuz edilen giriş ücretleri bana göre biraz yüksek geliyor. Halka sorarız dediğimiz kısmı şu; giriş ücretini otobüslerdeki gibi biz sübvanse mi edelim, yoksa oraya giren vatandaş oranın bedelini mi ödesin. Halkın benimsediği bir şey halkı mutlu eder, ben yaptım oldu şeklinde olursa huzursuz eder.
KANAL ANKARA’YA DEVAM EDECEĞİZ
Kanal projesinde muhtelif ihaleler var. Maalesef bir işte farklı müteahhitler olunca birinin gecikmesi diğerinin işini etkiliyor. Bahane de üretiyorlar. Bir işin tek elden yürütülmesi lazım. Hesap sorabileceğimiz bir tane muhatabımızın olması lazım. Projeye imkanlarımız ölçüsünde devam edeceğiz. Fuar alanıyla ilgili mesele çözüldü, problem yok. İhale çalışmaları devam ediyor, hızlı bir şekilde tamamlanacak. Ulaşım ana planıyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı’na raylı sistemlerle ilgili görüş soruluyor. Bakanlık nerelerden raylı sistem geçirmeyi planlıyor. Bunlar için görüş soruldu. Mevcut raylı sistemlerin yeterli olmadığını da düşünüyorum. Bu konuda da çalışmaları mı sürdürüyorum. Şimdi nerelere nasıl bir şey düşünüyorsunuz diye sorarsanız, benim bir huyum var iş neticelenmeden kimseye umut vermek istemiyorum. El birliğiyle ilave raylı sistemleri en azından proje bazında ulaşım ana planına işleterek meclisimizden geçireceğiz.”
MUHALEFETTEN GELİR ELEŞTİRİSİ
Bütçe görüşmelerinde CHP ve MHP, Büyükşehir’in mali durumuna ilişkin eleştirilerde bulundu. Belediyeye kaynak sağlayacak gelirlerin direkt belediye kasasına girmesi gerektiğini vurgulayan muhalefet gruplarının konuşmaları özetle şöyle oldu:
CHP’DEN HAFRİYATTA ÇANKAYA ÖRNEĞİ
CHP Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya: “Büyükşehir Meclisi’nin 14 Temmuz 2015 tarihli kararıyla hafriyat toprağı inşaat ve yıkıntı atıkları depolama ve geri kazanım sahalarının 29 sene süreyle aylık 30 bin TL üzerinden ANFA’ya devredildiğini biliyoruz. Bu kapsamda, söz konusu 3’üncü kişilere, firmalara devredilmiştir. Bu noktada ANFA tarafından söz konusu iş 2886 sayılı kanuna dayanarak açık ihale usulü ile mi üçüncü kişilere devredilmiştir. İhale yapılmadıysa hemen bu iş tekrardan belediyemiz kaynakları arasına dahil edilmelidir. Ayrıca, ihale yapıldıysa bu işin üçüncü firmaya ne kadara devredilmiştir. Buna katkı adına sadece Çankaya Belediyesi sınırlarındaki yaptığımız çalışmalara göre yılın ilk 10 ayında harfiyat miktarı yaklaşık 10 milyon metreküptür. Bunun karşılığında firmaya, inşaat firmalarının ödediği tutar 60 milyon TL’yi bulmaktadır. Bu tutar içerisinde daha sonradan tespit edilen kayıp kaçak miktarları ile firma tarafından satışı yapılan hafriyat tutarları bulunmamaktadır. Bu çerçevede, kabaca diğer belediyeler ve yılın tamamına bakıldığında en az 200-250 milyonluk bir geliri firma alırken Büyükşehir Belediyesi’ne ise yıllık 400 bin TL aktarılmaktadır.”
GELİRLER DİREKT BELEDİYEYE ALINSIN
MHP Grup Başkanvekili Ramazan Şimşek: “Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 arsa ve gayrimenkul satışlarına rağmen borçların azalmadığı, tam tersine arttığı görülmektedir. Bu durum, belediyemizin öz varlıkları ve gelir kaynaklarının; geri dönülmeyecek şekilde elden çıkarması anlamına gelmektedir. 2018 yılı bütçe rakamları incelediğinde gelirlerin yüzde 34’ü arsa satışlarından yüzde 61’inin diğer gelirler ve İller Bankası gelirlerinden ve maalesef yüzde 2.7 belediye vergi gelirlerinden oluştuğunu görmekteyiz. Hafriyat gelirleri, otopark gelirleri, bilboard gelirleri, menkul ve kira gelirleri gibi önemli gelir kaynaklarını şahıslara değil de direkt olarak belediyemiz tarafından bir an önce ele alınmalı ve belediye gelir hanesine kazandırılmalıdır. Bu belirttiğimiz gelir kaynaklarının tahmini yıllık geliri 1 milyar TL civarında olduğu ve belediyemizin bu gelirleri elde etmesi halinde daha az arsa satmasına ve daha çok yatırım yapılmasına imkan sağlayacağını belirtmek isteriz.”
KANAL ANKARA BÜYÜKŞEHİR’E GELİR SAĞLAR
Kanal Ankara ile Karataş bölgesindeki Büyükşehir arazileri için üretilecek projelerle Büyükşehir’in borcunu kapatabileceğini ve gelir sağlanabileceğini ifade eden BBP’li Belediye Meclis Üyesi İbrahim Uyar ise şunları kaydetti: “Başkanımızla girdiğimiz son iki imar komisyonunda muhalefet meclis üyesi olarak söylüyorum, muhalefet oyu verecek herhangi bir konu bulamadım. Kanal Ankara Projesi’nin iptalini duyup şaşırdım. Büyükşehir Belediyesi ayağına kuşun sıkıyor dedim. Mühye Karataş bölgesindeki planlama içerisinde 830 dönüm civarında Büyükşehir’in imarlı mülkü var. Emsal de 2.20. Takribi 12 bin konutluk mülke sahip. Kanal Ankara Projesi yapılmazsa mülkün değeri 1 milyon civarında. Yapılırsa asgari asgari 2-2.5 milyar TL’ye çıkar. Proje yapıldığı takdirde hem bölge insanına gelir sağlar hem de Büyükşehir’e gelir sağlayacak bir proje.”
BÜTÇEDEN NOTLAR
-Dün saban saat 10.00’da başlayan bütçe görüşmeleri toplam 2.5 saat sürdü.
-Erken saatlerde Meclis’e gelen üyelerin masalarına kahvaltı tabakları bırakıldı. Bazı üyeler kahvaltılarını burada yaptı.
-Muhtarlıklarla ilgili daire başkanlığının kapatılmasını eleştiren CHP’li Mehmet Emin Tırpancı ile AK Parti’li Gökhan Koçak arasında tansiyon bir anda yükselince araya giren Başkan Mustafa Tuna, tarafları yatıştırdı.
-Başkan Mustafa Tuna’nın “Pet Shoplar’da köpek satışın yasaklanması lazım. Ayrıca bir hayvanın satışının bir emtia gibi satışının çok doğru olmadığını düşünüyorum” sözleri tüm gruplardan alkış aldı.