Hürriyet Ankara, 2019’da yapılacak yerel seçimlerin nabzını ‘
Seçime 1 Kala
’ yazı dizisiyle tutmaya devam ediyor. Seçime 1 Kala’nın beşinci konuğu
Etimesgut
Belediye Başkanı
Enver Demirel
oldu. Başkan Demirel, Hürriyet Ankara
Haber
Koordinatörü Deniz Gürel ve haber ekibinin sorularını yanıtladı.
*Bugüne kadar ‘Bu ilçeye kazandırdığım en büyük eserim veya çalışmam şudur’ dediğiniz hangisi?
İlk belediye başkanı olduğumda
Etimesgut
taşra bir kent görüntüsündeydi. Bu şehri taşra görüntüsünden çıkaracağız, çağdaş bir kentleşmenin yolunu bulacağız hedefi koymuştuk. Etimesgut bugün o taşra görüntüsünden çıkmıştır. Kültürün, sanatın adı dahi anılmazken gerçekten bir kültür-sanat şehri haline dönüştü. Düzenlediğimiz uluslararası festival sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin en büyük kültür ve sanat organizasyonu olarak görünmektedir. Yeşilde ve ağaçlandırmada da çok mesafe katettik.
*Yapmak isteyip de yapamadığınız bir projeniz oldu mu?
İkinci dönemimde bu soruyu sorsaydınız ‘var’ derdim. Mesela ‘Engelsiz Yaşam Merkezi’ni yapmak istiyorum’ derdim, şimdi açacağım. Geldiğimiz noktada Etimesgut’ta hem seçim beyannamemizdeki taahhütlerimizi hem de gerçekleştirmek için hayal ettiklerimizi ağırlıklı olarak gerçekleştirdik. Üç dönemin içerisinde yapabileceklerimizi en üst seviyede yapmanın yanı sıra yaptığımız çalışmaları daha geniş hale getirmemiz gerektiğini söyleyebilirim.
TÜRK TARİH PARKI YAPACAĞIZ*Seçime kadar tamamlayacağım dediğiniz projeleriniz hangisi?
12 Mayıs’ta toplu açılışımız var. Engelsiz Yaşam Merkezi’ni, Ahi Elvan Aile Yaşam ve Eğitim Merkezi’ni, Güzelkent Aile Yaşam Eğitim ve Spor Merkezi’ni, Ahi Elvan Türbesi ve Camisi’ni, Ahi Mesut Türbesi’ni, Emiryaman Türbesi’ni, Atatürk Müzesi ve Okuma Evi’ni, Halide Edip Adıvar Hanımlar Konağı’nı ve diğer tesislerimizi açacağız. Seçimlere kadar devam eden projelerimiz de var onları da ekim-kasım aylarında açacağız. En büyük hayallerimden birisi olan 42 bin metrekare alan üzerine çok kapsamlı bir Türk Tarih Parkı yapacağız. Kasım ayının sonlarına kadar bitireceğiz. İçerisinde yaklaşık 5 bin metrekare kapalı müzesi olan Türklerin Ergenekon’dan Cumhuriyet’e kadar sürecini anlatan bir park inşa edeceğiz.
YAŞADIĞIMIZ ŞEHRE İHANET ETMEDİK*Keşke yapmasaydım dediğiniz bir çalışma ya da projeniz var mı?
Hatada ısrar, ihaneti getirir. Bu ülkeye, yaşadığımız şehre, insanımıza hiç ihanet etmedik etmekte istemiyoruz. Biz hem bu dünyada hem de ahirette hesap vereceğimizi bilen birisi olarak hata ve yanlış yapmamaya çalışıyoruz. Hep hesap verebilir duruma hazır bekliyoruz. Keşke yapmasaydık dediğimiz ağır bir iş içinde olmadık.
*Bulunduğunuz ilçede başkan olmasaydınız nerede başkanlık yapmak isterdiniz?
Hizmet etmeyi seviyoruz. Mesela 5-10 bin nüfuslu küçük bir sahil kentinde yönetici olsam, orada da çok güzel hizmetler yapardım. Ama Etimesgut’ta yaşıyoruz hizmetlerimizi yönetiyoruz.
ÇOCUKLARIMIN NASIL BÜYÜDÜĞÜNÜ FARK ETMEDİM*Başkanlığın avantajları ve dezavantajları sizce neler?
Siz hizmet etme arzusundaysanız ve siyaset yapmak istiyorsanız belediye başkanlığı bunun güzel yollarından birisidir. Biz siyaset yapmak ve hizmet etmek istedik bu yola girdik. Ailemize yeterli zamanı ayıramadık. İlk dönem belediye başkanı olduğumda şaka söylemiyorum çocuklarımın nasıl büyüdüğünü fark etmedim. İnsanımıza hizmet ediyoruz. Vatandaşımız geliyor sevincini paylaşıyor, biz de seviniyoruz. Üzülüyor, beraber üzülüyoruz.
*Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday adayı olmak gibi bir düşünceniz var mı?
Bu işler bizim tek başımıza karar alacağımız veya bu sorulara yanıt verebileceğimiz işler değil. Partimizin, sayın genel başkanımızın takdirleri, bir şey diyemeyiz. Biz şu anda işimizi yapıyoruz.
*Son olarak tekrar aday olacak mısınız?
Üç dönemdir bu görevi yapıyoruz. Güzel hizmetler yapmak nasip oldu. Bir ara görev değişikliği oldu, aksadığını gördük. Gelen arkadaşlar ne yazık ki Etimesgutlu hemşerilerimizin istediklerini veremediler. Sıkıntıları bir tarafa bırakalım sistem kuruldu, hizmet devam ediyor. Bu hizmetlerin aksamaması adına genel başkanımız, partimiz ve vatandaşımızın teveccühü olursa görevimize devam etmek isteriz. Bunlar nasip meselesi. Seçime bir yıl var, bu bir yıl içinde tamamlayacaklarımız var. Mevlam neylerse güzel eyler.
ANKARA’NIN BİRİNCİ BÜYÜK İLÇESİ OLACAĞIZ*İlçenizde sorun olarak gördüğünüz ilk üç başlık nedir?
30 Ağustos, Kazım Karabekir, Alsancak, Piyade gibi merkez mahallelerimizde 90’lı yıllarda yapılan imar planı, klasik parsel yöntemiyle yapıldığı için sokaklar dar, yeşil alanlar az, sosyal donatı alanları kısıtlı. Bu bölgedeki insanımız Eryaman, Elvankent, Bağlıca gibi daha modern ve çağdaş şehirleşmenin olduğu yerleri görünce ‘ya bizim buralar niye böyle değil’ sorusunu soruyor. Bugün değil ama önümüzdeki süreç içerisinde merkez mahalleler kentsel dönüşüm yöntemiyle istenilen, yaşanabilir şehirleşmeye çevrilmeli. Nüfusumuz 566 bin 500. 2034 profilinde nüfusumuz 1 milyon 400 bin gözüküyor. Ankara’nın birinci büyük ilçesi olacağız. Ankara’nın gelişme aksı bizim bölgemizde. Buna göre alt ve üst yapının şimdiden planlanması gerekiyor. Yeni katılan mahallelerimizde kanalizasyon sorunu var, çözülmesi gerekiyor.
İSTASYON CADDESİ HIZLANMALI
Bitişiğimizde Sincan var. Sincan ve Etimesgut bir olduğunda 1 milyon 200 bin nüfustan bahsediyoruz. Sabah ve akşam işe gidiş dönüş saatlerinde ciddi ulaşım sorunu yaşıyoruz. Alternatif yollar açmamız gerekiyor. Bunun en acili İstasyon Caddesi’ne alternatif hazırlamış olduğumuz yolun hayata geçmesi. Büyükşehir belediyemiz bu konuyla ilgili çalışma yürütüyor ama biraz daha hızlandırması lazım.
DÖRT KEZ ADAY OLDU ÜÇ KEZ SEÇİLDİ
Etimesgut Belediye Başkanlığı’na ilk olarak 18 Nisan 1999 tarihinde seçilen Enver Demirel, 28 Mart 2004 tarihindeki seçimlerde tekrar aday olduğu başkanlığı kaybetti. 29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde 5 yıl önce kaybettiği seçimi yeniden kazanan Demirel, bu dönemin ardından 30 Mart 2014 tarihinde yapılan seçimlerde de tekrar başkanlığa seçildi.